avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme Indem crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme Indem crestere copil

buna ziua
Am o mamica care incepand cu 15.09.2010 a intrat in concediu de maternitate, a nascut pe 09.12.2010. Cand se implinesc cele 42 de zile de conc pt lauzie, pe 19 ian ( sau nu numar eu corect)? Ea mi-a adus certif medical pana pe 18 ian 2011 si nu stiu ce probleme ar putea sa apara.....pt ca si-a terminat cele 126 zile de maternitate, dar are doar 41 de zile de lauzie;) ;) Doctorul ei i-a dat deja toate cele 126 zile pana la 18 ian. Poate sa piarda indemnizatia de crestere copil daca il lipseste 1 zi ? Pot sa o ajut eu cu ceva ( ca firma angajatoare) ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:58, 14 Ianuarie 2011
Indemizatia CIC se va solicita dupa 42 zile de la nastere chiar daca acestea au fost sau nu platite.
Daca dupa nasterea copilului salariata nu mai are 42 zile concediu post natal acestea fiind efectuate inainte de nastere angajatorul nu o poate primi la locul de munca, zilele sunt zile de concediu fara plata. Adeverinta o completati cu datele reale iar indemnizatia se acorda conform legii si nu va pierde nimic salariata.
Cred ca trebuie avut in vedere si OUG nr.96/2003 care prevede ca , concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mama are obligatia sa îl efectueze dupa nastere, în cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 de zile, de care beneficiaza salariatele în conditiile legii.
freeelis a scris:

Cred ca trebuie avut in vedere si OUG nr.96/2003 care prevede ca , concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mama are obligatia sa îl efectueze dupa nastere, în cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 de zile, de care beneficiaza salariatele în conditiile legii.

In acest caz salariata a nascut mai tarziu cu 1 zi. Nu i-au mai ramas 42 de zile lauzie, ce sa faca?
Cam asta era ideea....
Sa faca o cerere de fara plata si se lamureste problema, angajatorul nu o poate primi la serviciu inainte nici macar 1 zi.
adelaida_07 a scris:

freeelis a scris:

In acest caz salariata a nascut mai tarziu cu 1 zi. Nu i-au mai ramas 42 de zile lauzie, ce sa faca?
Cam asta era ideea....
Sa faca o cerere de fara plata si se lamureste problema, angajatorul nu o poate primi la serviciu inainte nici macar 1 zi.

Nu cred ca trebuie sa facem presupuneri ... user-ul a spus care este data nasterii si nici nu a facut referire ca a nascut mai tarziu decat era preconizat.

Unde este prevazuta interdictia de a o primi la serviciu nici macar cu o zi inainte ?
Nu am facut presupuneri a fost specificat clar ca salariatei i-au mai ramas doar 41 zile din concediu dupa nastere nu 42 zile cate prevede legea ca fiind durata minima de c. lauzie.
crisadi a scris:

buna ziua

Am o mamica care incepand cu 15.09.2010 a intrat in concediu de maternitate, a nascut pe 09.12.2010. Cand se implinesc cele 42 de zile de conc pt lauzie, pe 19 ian ( sau nu numar eu corect)? Ea mi-a adus certif medical pana pe 18 ian 2011 si nu stiu ce probleme ar putea sa apara.....pt ca si-a terminat cele 126 zile de maternitate, dar are doar 41 de zile de lauzie;) ;) Doctorul ei i-a dat deja toate cele 126 zile pana la 18 ian. Poate sa piarda indemnizatia de crestere copil daca il lipseste 1 zi ? Pot sa o ajut eu cu ceva ( ca firma angajatoare) ?

Ideea ca angajatorul nu poate primi o salariata la locul de munca 42 zile dupa nastere nu este a mea este specificata in OU 96/2003
Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:

g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamă are obligaţia să îl efectueze după naştere, în cadrul concediului pentru sarcină şi lăuzie cu durată totală de 126 de zile, de care beneficiază salariatele în condiţiile legii
Art. 16. - Pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

Pai unde zice ca este obligatoriu eu inteleg ca nu se poate altfel.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Ioana Voicu - Cabinet de avocat - Voicu Legal Partners Ioana Voicu - Cabinet de avocat - Voicu Legal Partners Situatia este urmatoarea. O persoana ( salariata), care a nascut pe data de 8 decembrie 2005 si-a luat din cele 126 de zile din concediul pentru sarcina si ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate JohnnyBRB JohnnyBRB Buna seara, Este posibil ca TOATE cele 126 de zile de concediu de maternitate sa fie luate DUPA nastere? Daca da, angajatorul este obligat sa respecte aceasta ... (vezi toată discuția)
Caz concret indemnizatie crestere copil !!! nikuteau nikuteau Buna ziua, am nascut in data de 18 feb.2010. Din 14 dec.2009 sunt in concediu de sarcina si lauzie. Pentru depunerea actelor privind îndemnizația pe ... (vezi toată discuția)