avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CONCEDIU DE MATERNITATE
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CONCEDIU DE MATERNITATE

Buna seara,
Este posibil ca TOATE cele 126 de zile de concediu de maternitate sa fie luate DUPA nastere? Daca da, angajatorul este obligat sa respecte aceasta decizie a salariatei?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:47, 2 Iulie 2015
OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Art. 24
(1)Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2)Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
(3)Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
(4)In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.

"Prin urmare, din cele 126 de zile de concediu de maternitate, numai primele 42 de zile de dupa nastere sunt obligatorii. Restul de 84 pot sa nu fie luate, daca ele nu sunt necesare.

Cele 126 de zile se pot compensa intre ele, astfel incat, in functie de recomandarea medicului sau de optiunea personala, distributia concediului de maternitate inainte si dupa nastere poate fi oricare alta fata de cea specificata mai sus. Singura restrictie este data de faptul ca primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii. "
[ link extern ]
1. Daca sanatatea dvs. si a fatului permite atunci puteti sa luati toate cele 126 de zile de concediu de maternitate incepand cu data nasterii copilului.

2. - Angajatorul nu are nici o posibilitate de a va influenta decizia dvs. privind modul cum luati concediul de maternitate, nu este treba lui.
- Aceasta este o problema pe care o rezolvati dvs. si cu medicul curant ginecolog sau cu medicul de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu post si prenatal iulianalitoi iulianalitoi Buna ziua, Va rog daca ma puteti ajuta cu o lamurire as dori sa stiu , daca eu am 7 luni (30 Saptamani), vreau sa intru in concediu de 126 de zile dar nu ... (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie ContSters175780 ContSters175780 Buna ziua, Intrebarea se refera la cele 126 de concediu de sarcina si lauzie. Sunt la a 2-a sarcina si medicul de familie care imi elibereaza concediul ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate 2014 magdama magdama Buna dimineata, Am si eu o mare nelamurire privind concediul de maternitate, iar cei de la resurse umane nu mi-au putut da un raspuns clar. Eu trebuie sa nasc ... (vezi toată discuția)