avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... venit scutit la plata impozitului pe venit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

venit scutit la plata impozitului pe venit

- pfa-urile cu obiectul principal de activitate : cultura cerealelor-arenda (cod caen 0111) sunt scutite de la plata impozitului pe venit ?
- daca da/nu comform carui act normativ ?
- multumesc pentru timpul acordat .
Cel mai recent răspuns: VocaTeam , utilizator 12:35, 10 Iunie 2011
nu,se plateste impozit venit conform DECIZIE IMPUNERE DGFP urmare a depunerii decl.220 venit estimat
pentru savuadrian63,
problema asta am ridicat-o si eu (vezi la Kolea41 declaratia 200 ) si eu zic ca aceasta activitate este mentionata ca venit scutit la art.42 lit.k din Codul fiscal-in care este cuprinsa si apicultura-.
si pentru anul 2009,am trecut la venit scutit suma realizata ca venit net, asa cum cerea si formularul la pct.1C. si nu au zis ca este impozabila. Acum pentru anul 2010,in declaratia noua nu mai apare acest punct 1C unde sa trecem venitul net ca scutit. Am sesizat aspectul la cei de la finante si bine'nteles ca nici nu stiau ca nu mai apare acest pct.1C., si au emis pareri precum ca nu mai sunt scutite,, sau ca nu se mai trec in declaratia 200. Nici ei nu stiu inca.. Si mai curios este ca s-au trezit acum sa faca control din anii trecuti si verifica daca s-a trecut sau nu si subventia primita pe ha, si fac caz de faptul ca tot ei au considerat in anii trecuti ca aceste venituri sunt neimpozabile... cu toate ca la art.42 lit.k nu s-a modificat nimic fata de anii trecuti... Deci ca la noi la nimeni...
Incepand cu 1 ian 2009 sunt impozabile veniturile din agricultura (caen 0111).

Norme metodologice: Art.46
211. Începând cu 1 ianuarie 2009 sunt venituri comerciale veniturile obţinute din activităţi desfăşurate în cadrul fermei familiale cu caracter comercial, altele decât cele care se încadrează în prevederile art. 42 lit. k) din Codul fiscal, precum şi cele care sunt impozitate potrivit prevederilor art. 74 din Codul fiscal.

Norme metodologice: Art.48

401. Contribuabilii care realizează venituri care se încadrează în prevederile punctului 211 sunt obligaţi să conducă evidenţa contabilă în partidă simplă pentru stabilirea tratamentului fiscal aplicabil
pentru marcelaniculita vin cu multumiri pentru ca raspunsul m-a ghidat la art.din NM la CF, peste care treceam deoarece era vorba de alte activitati,,,,si nu vedeam mentiunea cu agricultura..
Dar hai sa mai comentam putin pct.21 indice 1,care zice de veniturile realizate in cadrul fermelor familiale cu caracter comercial,,...... Bine dar o ferma familiala este a unei I.F. ,dar in baza OUG 44/2008 s-au mai infiintat si PFA si I.I., care desfasoara activitate in agricultura,, si ferma lor nu poate fi denumita ca familiala ei fiind de unul singur nu cu familia ci eventual cu angajati . Zic ca mai corect ar fi fost sa fie scris "in cadrul fermelor de productie ale persoanelor infiintate in baza OUG 44/2008" Ce facem ? putem contesta ca nu ne incadram in ferma familiala cei cu PFA si I.I. ? sau sa o luam de buna si sa platim impozit ?
2. La art.42 lit.r)-deci diferit de ce e la lit.k).. spune ca sunt neimpozabile subventiile primite pt.achizitionarea de bunuri.. . Deci subventia pe ha primita de la UE si Guvern e impozabila sau nu ?
3. Privitor la fermele mixte, de culturi vegetale si cresterea animalelor, nu se mai tine cont de cele mentionate la pct.9 din NM liniuta 3,pentru art.42 lit.k),unde zice ca sunt neimpozabile veniturile realizate din cresterea animalelor,pasarilor,apicultura si sericicultura.? Deci daca consum toata productia vegetala la hrana animalelor nu mai am venit din cereale si furaje,, ci doar din zootehnie,,,care zice ca e neimpozabil? cum e legal ?
4. Venitul din apicultura este neimpozabil conform pct.9 din NM ,tot liniuta 3,sau intra la impozit ca si venitul din cresterea animalelor in cazul fermei mixte ?
Daca il consideram neimpozabil cum il mai declaram daca noua declaratie nu mai are pct.C unde se treceau anii trecuti veniturile neimpozabile ?
Eu zic ca nu mai trecem in declaratie aceasta activitate ca influienteaza rezultatul
celorlalte activitati,, care sunt impozabile..
Prea multa zapaceala din cauza unei legi neclare...si cu cuvinte interpretabile...
Astept parerea dvs. si a celorlati utilizatori care sunt in situatii similare..multumesc


Si eu m-am confruntat cu aceasta problema, practic agricultura ca PFA si am studiat foarte bine.
Voi reveni in cursul zilei de astazi cu alte acte normative, din care rezulta ca pt. productie agricola se plateste 16%.
Despre apicultura din cate stiu a ramas neimpozabila inca, voi studia CFsi revin...

Alte discuții în legătură

Declaratia 200 Kolea41 Kolea41 buna ziua , va rog sa comparati decl.200 din 2010-pt.anul 2009- cu cea noua din 2011 -pt.anul 2010-. Eu am observat ca pentru o activitate pe care ai ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit lordxl lordxl sunt persoana fizica autorizata , obiectul activitatii reprezinta venituri obtinute din agricultura, adica am luat pamant in arenda, cu contracte de arenda ... (vezi toată discuția)
Pfa masura 141 pt apicultura cod caen 0149 Mariralu Mariralu Buna ziua ! Anul trecut am reusit sa imi deschid PFA apicultura si sa obtin fonduri europene nerambursabile , masura 141, as dori sa stiu daca: 1. ... (vezi toată discuția)