avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... venit scutit la plata impozitului pe venit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

venit scutit la plata impozitului pe venit

- pfa-urile cu obiectul principal de activitate : cultura cerealelor-arenda (cod caen 0111) sunt scutite de la plata impozitului pe venit ?
- daca da/nu comform carui act normativ ?
- multumesc pentru timpul acordat .
Cel mai recent răspuns: VocaTeam , utilizator 12:35, 10 Iunie 2011
daca ati avut SAPARD pe masura achizitii utilaje, 3.1 parca era, trebuie neaparat sa inregistrati in reg. Jurnal de incasari si plati cei 50% primiti. Acesti 50% nu sunt impozitati toti odata in anul in care i-ati primit, ci pe rand pe masura amortizarii utilajului.
Ati procedat corect, calculand anual cheltuiali cu amortizarea si concomitent dand cota parte din subventie la venituri. Deci cei 50% (cateva zeci de mii euro pe care spuneti ca i-ati primit) sunt impozitati-dati pe venituri-, cate un pic in cei 5 ani de monitorizare. Dvs ati amortizat tot utilajul, nu jumatate.
de ex:
valoare totala utilaj =10.000 lei
subventie SAPARD=5.000 lei
amortizare anuala=10.000/5ani=2.000 lei (in cazul in care durata de amortizare este 5 ani)
-cota parte din subventie virata la venituri=5000/5 ani=1000 lei
Cheltuiala anuala cu amortizarea este 2000 lei,iar la venit dati 1000 lei.
Daca nu ati constitui acest venit, cheltuielile cu amortizarea fiind foarte mari, v-ar fi foarte greu sa obtineti rezultat pozitiv (profit cum spuneti dvs).
Aceste operatiuni nu se inregistreaza in Reg. Jurnal de incasari si plati, se fac toate aceste calcule separat pe o fisa de operatiuni diverse.
daca mai aveti nelamuriri, va stau la dispozitie.
Sunt administrator la o Intreprindere Familiala.
Oricat am citit, tot nu imi este clar :">.
Daca subventiile primite ca fonduri nerambursabile (SAPARD, FEADR) pentru achizitionare de bunuri sunt NEIMPOZABILE, de ce sa fie trecute ca si minus la amortizare ?
In fine. In cazul meu, contabila mi-a trecut in Registrul de Incasari si Plati OP-ul de la Sapard, insa l-a stornat la sfarsitul paginii. Iar platile catre furnizorii echipamentelor nu au fost trecute deloc in Registru. Ci doar in Fisa Mijlocului Fix, de unde se calculeaza rata anuala de amortizare. Ceea ce, din ce-am inteles de mai sus, nu e (nu a fost, de fapt) bine.
Ce mai pot face acum ? Nu pot decat veni cu o rectificativa pentru declaratiile 200 si 204 ?? Adica sa platesc din 2007 pana azi penalitati ? Sau pot prelungi perioada de amortizare, astfel incat rata anuala de amortizare sa ramana neschimbata ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 200 Kolea41 Kolea41 buna ziua , va rog sa comparati decl.200 din 2010-pt.anul 2009- cu cea noua din 2011 -pt.anul 2010-. Eu am observat ca pentru o activitate pe care ai ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit lordxl lordxl sunt persoana fizica autorizata , obiectul activitatii reprezinta venituri obtinute din agricultura, adica am luat pamant in arenda, cu contracte de arenda ... (vezi toată discuția)
Pfa masura 141 pt apicultura cod caen 0149 Mariralu Mariralu Buna ziua ! Anul trecut am reusit sa imi deschid PFA apicultura si sa obtin fonduri europene nerambursabile , masura 141, as dori sa stiu daca: 1. ... (vezi toată discuția)