avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata

care este valoare pensiei anticipate si varsta pentro o femeie nascuta in august 1956
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:50, 14 Ianuarie 2011
Pentru femeie nascuta in august 1956 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 6 luni,cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani(pentru limita de varsta).Anticipat cu 5 ani inainte la 55 ani si 6 luni,conditia de stagiu fiind de 38 de ani si 6 luni,fara stagiu asimilat.Valoarea pensiei nu poate sa o dea nimeni,depinzand de salariul fiecaruia pe tot parcursul intregului stagiu de cotizare.
ce inseamna stagiu asimilat
Legea 263/2010 Art. 49
1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata fleuresdelune fleuresdelune Am 48 ani, nascuta in martie 1965 si lucrez din 1983,respectiv 30 de ani vechime fara intrerupere.Cand pot sa ma pensionez anticipat si in ce conditii? (vezi toată discuția)
Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale lani lani va rog sa ma lamuriti care ar fi procentul de diminuare a pensiei anticipate si cum se calculeaza ea avand in vedere ca sunt o persoana de sex feminin nascuta ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizari goodrige goodrige Poate ieşi la pensie anticipată fara penalizare, o persoana de sex feminin care are stagiu de cotizare de 38 ani şi 2 luni, varsta 58 ani (nascuta ... (vezi toată discuția)