avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Arestare preventiva pentru sustragere de la urmarirea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Arestare preventiva pentru sustragere de la urmarirea penala.Cerere de amanare pentru angajare aparator

Intrebarea vizeaza situatia in care inculpatul este liber ( nu este retinut) si este citat pentru a se judeca propunerea de arestare preventiva formulata de parchet.

A avut cineva un caz concret in care invinuitul sau inculpatul sa solicite pe procedura arestarii preventive un termen pentru angajarea unui aparator ales si instanta sa ii admita cererea de amanare a judecatii pentru respectarea dreptului la aparare?

Din cate am inteles instantele au tendinta de a respinge o astfel de cerere si inculpatul ar vrea sa o faca deoarece are nevoie de putin timp pentru a-si angaja avocat.

Ipoteza pe care o am in vedere este urmatoarea :

Inculpatul se prezinta persoanal la judecata si cere amanarea cauzei pentru angajarea unui avocat.
Parchetul sustine ca acesta se sustrage, dar el se va prezenta fara avocat ales aratand ca nu se sustrage ( fiind prezent si dand curs citarii).Dupa logica mea, daca omul se prezinta nu se sustrage...
Se va desemna un avocat din oficiu, astfel ca, o minima aparare va avea.

Cea mai mare problema poate fi aceea ca daca instanta ii respinge cererea se afla in imposibilitate de a-si angaja avocat.
Judecata se face in camera de consiliu si fara sa fie prezenti in sala rude, prieteni, etc. ( sedinta nefiind publica) si de aceea nimeni nu va stii ce se intampla in sala.
Din acest motiv, daca instanta ii respinge cererea de amanare va avea desemnat un avocat din oficiu si se va trece la judecata.
Celalat coinculpat este deja arestat...

Intrebarea nr. 2.

Daca instanta respinge cererea inculpatului de a-si angaja aparator pe aceasta procedura si ii incalca dreptul la aparare hotararea ar trebui casata.

Are cineva un precedent pe acest aspect?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:33, 10 Iulie 2011
Si-a agajat avocat pe la ora 1 noaptea.
In acel caz se emisese mandat de aducere pentru ca persoana sa fie prezenta la judecata.Eu vroiam sa aman si deoarece zicea ca nu are bani suficienti.
Diferenta dintre acel caz si cazul dvs. este ca dvs. va aflati in recurs...
In prima instanta este extrem de greu sa se amane cauza chiar daca vrea sa isi angajeze avocat...sau vrea avocatul sa amane...
Era dat si in urmarire generala.
Ultima modificare: Duminică, 10 Iulie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arestarea preventiva - competenta si publicitate cezarad cezarad Doresc sa va intreb cine judeca o contestatie la arestarea preventiva pentru o infractiune care cade in competenta Judecatoriei? Tribunalul sau Curtea de Apel ... (vezi toată discuția)
Arestarea preventiva floare-albastra floare-albastra inftactiune: luare de mita durata arest preventiv: 24 h + 29 zile + 60 zile intrebare: pe 10 sept. expira si cele 60 zile, se mai prelungeste mandatul de ... (vezi toată discuția)
Inculpatul poate să facă cerere pentru înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu? Zebedeu Zebedeu Inculpatul poate să facă cerere pentru înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu? (vezi toată discuția)