avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impartire succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impartire succesiune

Apelez si eu cu o problema la dumneavoastra: sotul a murit acum 3 luni si am ramas eu adica sotia si 2 fiice pe care le aveam.. As dori sa stiu la cit timp dupa moartea sotului trebuie sa facem succesiunea si cum se va imparti aceasta.Avem un apartament de 3 camere de aproximativ 80m2 si am mai avut o garsoniera de 43m2 pe care iam dato uneia dintre fete cand s-a maritat prin v-c. Ce ma intereseaza este cum se va face impartirea? dupa valoarea apartamentului cota parte sau dupa suprafata? Adica daca fata a luat deja 43m2 mai are si ea cota sau se va imparti numai intre mine si fata cealalta? si cind voi muri eu cit ii va reveni uneia si cit alteia? se va face calculul dupa suprafata adica ea a luat deja mai mult de jumatate din suprafata sau se va face calculul dupa valoarea apartamentului de 3 camere urmand sa-i mai dea si ei o cota?
ionita.oana1 a scris:

avluci a scris:

Apartamentul vandut nu mai este in masa succesorala.
Deci cotele pe apartament dupa dezbaterea succesiunii vor fi:
1. sotul supravietuitor 5/8
2. prima fiica 3/16
3. a doua fiica 3/16

Problema cu fiica pe care ati inzestrat-o la casatorie trebuie sa o rezolvati de comun acord pt. a preintampina un eventual proces, dupa decesul dvs.

Credeti ca fiica ca a luat deja o garsoniera ar mai avea dreptul la mai mult? Este de ajuns sa dea o declaratie cum ca renunta la partea ei sau ce trebuie facut?va multumesc oentru sfaturi.

Nu e vorba de ceea ce cred eu, ci de ceea ce prevede legea.
In momentul de fata cota ei din succesiune este identica cu cea a surorii ei. Trebuie sa vedeti cam care ar fi valoarea garsonierei si apartamentului si apoi sa faceti cumva ca balanta sa nu fie dezechilibrata.;)
Ultima modificare: Luni, 7 Aprilie 2008
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Nu e niciun uzufruct viager, e numai un drept de abitatie pentru o perioada determinata dupa decesul sotului.
Puteti sustine si in instanta ca acea V_C este, in fapt, o donatie si se adauga la masa succesorala... Dar va trebui sa demonstrati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor - cotele sunt corecte? Dinico Dinico Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca cotele trecute intr-un certificat de mostenitor (sotia este decedata, succesiunea dezbatandu-se intre sot si cele doua ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotiei tatalui Floryyn1983 Floryyn1983 Buna ziua! Mama mea a murit acum 7 ani iar tata s-a recasatorit de curand cu o femeie care incearca din rasputeri sa obtinaun loc unde sa isi petreaca ... (vezi toată discuția)