avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit 3% pentru microintreprinderi
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit 3% pentru microintreprinderi

Ce documente trebuie sa prezint la sectia financiara
Cel mai recent răspuns: Popa Adrian , Contabil 13:48, 16 Ianuarie 2011
Cod fiscal actualizat 2011

Art. 112²

Opţiunea de a plăti impozit pe veniturile microîntreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este opţional.

(2) Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu începând cu anul fiscal următor, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 112¹ şi dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit prevederilor prezentului titlu.

(3) Pentru anul 2011, persoanele juridice române pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu dacă îndeplinesc, la data de 31 decembrie 2010, condiţiile prevăzute la art. 1121.

Art. 112¹

Definiţia microîntreprinderii

În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 1122 alin. (6);

b) are de la 1 până la 9 salariaţi inclusiv;

c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei al 100.000 euro;

d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.

Art. 1128

Procedura de declarare a opţiunii

(1) Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale teritoriale opţiunea pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, conform prevederilor art.1122 art prin depunerea declaraţiei de menţiuni pentru persoanele juridice, asociaţiile familiale şi asociaţiile fără personalitate juridică, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plăteşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.

(2) Persoanele juridice care se înfiinţează în cursul unui an fiscal înscriu opţiunea în cererea de înregistrare la registrul comerţului. Opţiunea este definitivă pentru anul fiscal respectiv.

(3) În cazul în care, în cursul anului fiscal, una dintre condiţiile impuse nu mai este îndeplinită, microîntreprinderea are obligaţia de a păstra pentru anul fiscal respectiv acest sistem de impunere, fără posibilitatea de a beneficia pentru perioada următoare de prevederile prezentului titlu, chiar dacă ulterior îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 1121.

Daca indepliniti conditiile pentru a putea fi declarata microintreprindere, conf.postarii colegului, depuneti declaratia 010 vector fiscal.

:luck:
Sunt nelamurit
in [ link extern ] /
am gasit cele relatate de dvs dar si acest citat:
Persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie 2010 indeplinesc conditiile prevazute la art. 112^1 din Codul fiscal, pot opta pentru anul 2011 pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca au fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pana in anul 2009.
Pai nu sunt lamurit cu, ce nu intelegeti.
Pana in 2009 inclusiv au existat microintreprinderile. In 2010 conform modificarilor codului fiscal toate microintreprinderile au fost transformate in platitoare de impozit pe profit, adica 16%.
Incepand cu anul 2011 s-a reintrodus in codul fiscal notiunea de microintreprindere si exista posibilitate a sa obtezi pentru ea daca indeplinisti conditiile impuse de lege, chiar daca inainte de 2009 ai mai fost micro.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Microintreprindere cripa40 cripa40 In conditiile legislative actuale un cabinet medical veterinar cu un singur angajat se poate transforma in microintreprindere.? ce pasi trebuie urmati? ... (vezi toată discuția)
M-am declarat microintreprindere cu 0 salariati cory768 cory768 am o societate infiintata in cursul anului 2010, an in care nu a avut venituri, si nici salariati. la 31 ianuarie 2011 am depus declaratia 010 la finante prin ... (vezi toată discuția)
Intreprindere mica? silviadobre silviadobre Am urmatoarea problema: Societatea la care lucrez avea in 2009 un numar de 10 angajati, deci era considerata intreprindere mica. In 2010, societatea nu mai are ... (vezi toată discuția)