avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incadrarea contractului de munca, pentru salariati in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incadrarea contractului de munca, pentru salariati in IT, la impozitul de 1%

Sunt angajat in domeniul IT de aprox 2 ani si in luna decembrie am obtinut diploma de absolvire a cursurilor universitare (diploma de inginer). Tot in luna decembrie i-am inmanat-o angajatorului, cerandu-i acestuia sa imi treaca salariul la categoria "impozit 1%", conform reglementarilor legale.

Anagajtorul mi-a spus ca nu se poate si ca situatiile cu angajatii trebuiau depuse din luna septembrie, si astfel eu am fost incadrat tot la impozit 16%. A primit totusi copia mea de diploma, insa mi s-a spus ca abia din ianuarie 2012 voi putea trece la impozit 1%.

Ce parere aveti?
Este corect?
Mie nu mi se pare mai ales ca am prieteni la alte firme care nu au avut aceasta problema.
Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2011
dre_andrei, utilizator
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 18:22, 18 Ianuarie 2011
Schimbarea "categoriei de impozitare" se poate face lunar.
Insa una dintre conditiile care trebuie indeplinita pentru scutirea de impozit este:
4. angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit (art. 1, Ordin 250/2004).

Daca angajatorul dvs. indeplineste aceasta conditie, va poate scuti oricand de impozit - in orice luna a anului.
Daca insa nu indeplineste conditia, este corect ca vi s-a refuzat incadrarea ca scutiti de impozit. Si probabil ca angajatorul prevede indeplinirea conditiei de venituri abia in 2012.

p.s. In cazul programatorilor, nu este vorba de impozit 1%, ci de impozit 0%.
Intr-adevar, reducerea este este de a nu plati impozit pe venit si cere mai multe conditii cumulate. Poate prietenii de la alte firme indeplinesc conditiile. Cititi in ordinul 250/2004 daca indepliniti conditiile.
[ link extern ]

Atentie, daca indepliniti conditiile, reducerea impozitului de venit este dreptul angajatului si angajatorul trebuie sa efectueze demersurile necesare de urgenta.
Art. 5. - Incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutirea de impozit pe venit prevazuta de art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003, constituie responsabilitatea angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire impozit programatori loredana080380 loredana080380 Buna ziua Referitor la aplicarea Ordinului 748/2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator am intampinat cateva ... (vezi toată discuția)
Impozit programatori nica_ramona2002 nica_ramona2002 Buna ziua, Am terminat facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică in anul 2003, Sectia de Statistica si previziune economica(5 ani); ... (vezi toată discuția)
Venit neimpozitat - programatori noiklosa noiklosa Buna ziua, Care este cadrul legislativ ce se refera la neimpozitarea veniturilor programatorilor ? Ma intereseaza daca un programator care lucreaza la o ... (vezi toată discuția)