avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... obligatiile angajatorului in momentul intoarcerii din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

obligatiile angajatorului in momentul intoarcerii din concediul pentru cresterea copilului

ma puteti ajuta,va rog, cu un raspuns: care sunt obligatiile angajatorului fata de angajatul caruia i s-a terminat concediul pentru cresterea copiluli?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:33, 1 Mai 2011
- sa il primeasca inapoi la munca pe baza cererii de revenire
- pe un loc de munca echivalent sau pe acelasi loc de munca
- in aceleasi conditii de salarizare
- sa nu il concedieze pentru necorespundere profesionala 6 luni dupa revenire
- instructaj de protectia muncii
multumesc frumos pentru raspuns,dar imi puteti spune si baza legala:"> ? va multumesc anticipat
Cu baza legala este mai greu, obligatiile sunt multe, si fiindca legislatia de protectie este vasta si prost organizata.
In mare: codul muncii, OUG 148/2005 si OUG 96/2003, si fostul contract coelctiv d emunca unic la nivel national.
Daca vreti temeiul legal pt. o anume obligatie, ziceti care si cautam exact.
m-ar interesa in principal temeiul legal al obligatiei de a-l primi inapoi la munca ( banuiesc ca este codul muncii art 60- interzicerea concedierii pe durata concediului de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani)dar nu gasesc niciunde obligatia concreta si de ademenea,temeiul legal al interdictiei de a-l concedia in 6 luni dupa revenire. multumesc pentru rabdare si promptitudine
Obligatia de a reprimi salariatul la munca
- vine din regelemntarea cazurilor de suspendare a contractului de munca. Concediul de crestere copil e un caz de suspendare "la initiativa salariatului", prin urmare revenirea se face la initiativa salariatului.
- LEGE Nr. 202 din 19 aprilie 2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati
ART. 10
(6) La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Interdictia de concediere pentru necorespundere profesionala timp de 6 luni de la revenire:
CCMUN 2007 - 2010 (in prezent expirat!!!!!)
76.(3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.
Atentie: salariatii puteau fi concediati pentru alte motive!

Alte discuții în legătură

Intoarcerea din cic emanuela_ab emanuela_ab buna ziua, dupa cei 2ani din CIC , cand ma intorc la serviciu , angajatorul este obligat sa-mi pastreze postul max 6luni sau nu? care este temeiul legal (vezi toată discuția)
Reintoarcere de cic MONICA ROXANA Voinea MONICA ROXANA Voinea Este necesar ca, pentru revenirea la lucru, dupa expirarea perioadei aferente CIC, sa notifici in scris pe angajator? Daca trebuie facut acest lucru, cu cat ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere din concediu ingrijire copil voda.anca voda.anca Buna ziua, In luna august 2012 se finalizeaza concediul de ingrijire copil. As vrea sa stiu daca la intoarcerea mea la locul de munca se vor pastra functia ... (vezi toată discuția)