avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reintoarcere de CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reintoarcere de CIC

Este necesar ca, pentru revenirea la lucru, dupa expirarea perioadei aferente CIC, sa notifici in scris pe angajator? Daca trebuie facut acest lucru, cu cat timp inainte trebuie transmisa notificarea catre acesta? Exista, in vigoare, vreo stipulare legala prin care, angajatorul nu te poate disponibiliza pe motiv de necorespundere profesionala in urmatoarele 6 luni de la revenirea la lucru?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:36, 8 Septembrie 2011
1. Inainte cu cateva zile de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
2. - Clauza de care vorbiti era prevazuta in CCMUNN pe anii 2007-2010 care acum nu mai este in vigoare.
- Este posibil ca aceasta clauza sa fie prevazuta in CCM aplicabil unitatii dvs. sau in Regulamentul intern al unitatii.
3. Acum exista OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor care spune:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

OUG nr.111/2010 este aplicabila persoanelor ai caror copii s-au nascut incepand cu 01.01.2011 ... pentru persoanele care au benficiat de CCC in baza OUG nr.148/2005 nu este aplicabila prevederrea respectiva.
Multumesc pentru raspunsuri. Copilul s-a nascut in octombrie 2009, deci, pentru CCC am beneficiat de prevederile OUG 148/2005. Pe perioada acestui concediu, angajatorul a desfiintat divizia in care eu am activat pana la momentul la care, am intrat in concediul postnatal (mentionez ca, nu am beneficiat de concediu prenatal, toate cele 126 de zile au constituit concediu postnatal, dupa care, a inceput perioada CCC).
Neclaritatile mele sunt urmatoarele:
1. La revenirea mea la lucru, acest angajator trebuie sa-mi ofere un alt post corespunzator pregatirii profesionale, experientei, fara diminuarea salariului pe care l-am avut pana la intrarea in postnatal (si care a constituit baza de calcul pentru acea indemnizatie lunara de care am beneficiat)?
2. Nu se pune problema de intrare in faliment sau reorganizare judiciara a angajatorului, deci, nu-mi poate desface CIM cu art. 65 din Codul muncii, daca eu voi accepta pozitia care mi se ofera, in conditiile mentinerii salariului la nivelul celui avut anterior inceperii postnatalului. Poate sa-mi ofere ca pozitie una inferioara celei avute anterior intrarii in postnatal (in sens de reducere a salariului fata de cel anterior)? Este posibil sa nu-mi ofere nicio alta alternativa de post?
3. In speta, situatiei mele i se aplica prevederile OUG 148/2005, deci, ramane valabila chestiunea cu imposibilitatea disponibilizarii in urmatoarele 6 luni de la reluarea activitatii, pe motive de necorespundere profesionala?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
MONICA ROXANA Voinea, Consultant credite si finantari
1. Nu mai este valabila interzicerea disponibilizarii in urmatoarele 6 luni de la reluarea activitatii, pe motive de necorespundere profesionala, deoarece de la 01.01.2011 nu mai exista CCMN.

2. La incetarea concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatiile angajatorului in momentul intoarcerii din concediul pentru cresterea copilului mbclk11@yahoo.com mbclk11@yahoo.com ma puteti ajuta,va rog, cu un raspuns: care sunt obligatiile angajatorului fata de angajatul caruia i s-a terminat concediul pentru cresterea copiluli? (vezi toată discuția)
Reintoarcere din cic rodicadumitru rodicadumitru Buna ziua, va rog un sfat la urmatoarea problema: Pe 17 decembrie fetita mea implineste 2 ani. 1.Care este data la care trebuyie sa depun cererea de ... (vezi toată discuția)
Concediere Carmen-Ramona Carmen-Ramona salariata revenita la serviciu din concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani poate fi concediata imp de 6 luni? (conform ... (vezi toată discuția)