avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinul 343 anrsc,nelamurire.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinul 343 anrsc,nelamurire.

Locuiesc la etajul 4 al unui imobil cu 4 etaje,sunt debransat de la CET,am centrala termica de apartament,cei 3 vecini de pe palier cu mine sunt bransati la CET.Intrebarea mea este, daca la mine prin apartament trec doar acele tevi care ies pe casa scarii pentru aerisire,(adica returul)tevile de tur au fost taiate de jos,eu ar trebui sa platesc caldura pe care o degaja ele?Mentionez ca tevile, ca temperatura ,nu au mai mult de 40 de grade.
In Ordinul 343 anrsc am gasit asta:
(4) În cazul apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie în care coloanele de distribuţie sunt utilizate numai pentru aerisirea instalaţiei fără ca prin acestea să circule, în mod normal, agent termic pentru încălzire, numărul de unităţi de consum alocate acestor coloane, conform alin. (3), este zero.
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2011
pintilescusorin, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:36, 18 Ianuarie 2011
Nu conteaza daca va trec sau nu tevi prin apartament.
Cota parte din consumul comun nu se plateste pentru tevile care trec sau nu trec prin apartament, ci se plateste pentru consumul in partile comune ale imobilului:
1. Tevile din subsol (care sunt sau nu sunt izolate si cedeaza caldura intr-un spatiu comun)
2. Tevile si caloriferele din casa scarii, uscatorii, camera unde se incaseaza intretinerea, etc.
3. Tevile verticale care traverseaza apartamentele.
Suma consumului de caldura in aceste locuri reprezinta caldura comuna, care se repartizeaza pe cota parte indiviza.
Pana anul trecut, procentul din factura totala, care se considera a fi pentru acest consum era lasat la latitudinea asociatiilor pentru a fi calculat si marea majoritate a lor l-au considerat ca fiind 10%, minimul permis.
In acest an ANRSC a emis ordinul 343, care prevede ca numai anul acesta sa se considere consum comun procentul de 30% in lunile decembrie, ianuarie, februarie si 50% in restul lunilor in care se furnizeaza agent termic, pana la realizarea acelei inventarieri a partilor comune.
Dupa ce se va face inventarierea se va trece acel procent la parti comune, pe care-l veti plati inclusiv dumneavoastra, chiar daca aveti sau nu tevi verticale in apartament.
pt drg75
Aveti dreptate in mare masura . Numai ca la pct 3 -"Tevile verticale care traverseaza apartamentele." lucrurile nu stau tocmai asa . Tevile verticale din apartament, nu reprezinta parti comune, ci sunt platite de proprietarul apartamentului, fiind calculate separat de consumul individual , asta daca s-au facut masuratorile in fiecare apartament, tevile fiind de dimensiuni diferite .
Tevile verticale fac parte din proprietatea comuna, adica ele sunt considerate la calculul caldurii la comun, caldura care se plateste de toti locatarii, indiferent ca sunt sau nu conectati, au sau n-au repartitoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale... Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza Am inteles ca in conformitate cu Ordinlu 343/2010, apartamentele cu centrala vor plati 30% cu derograe sau 50% din factura de energie termica. Exista vreo ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 as dori sa stiu daca legea in care si locatarii cu centrale termice de apartament mai platesc o cota parte la sistemul centralizat mai e valabila.am inteles ca ... (vezi toată discuția)