avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice probleme referitoare la achizitiile publice
Discuție deschisă în Achiziţii publice

probleme referitoare la achizitiile publice

potrivit art.3 alin1 din HG nr.925/2005, se arata ca orice autoritate contractanta , are un compartiment specializat pentru aztribuirea contractelor de achizitii publice. In cazul pe care il supun spre dezbatere, este o autoritate contractanta mica care nu dispune de un asemenea compartiment.
in aceasta situatie atribuirea contractelor de achizitie publica se face de catre o comisie formata prin dispozitia sefului autoritatii.
dupa cum va-ti dat seama este vorba de o autoritate contractanta din administratia publica. Cum actul normativ mai sus mentionat nu prevede nimic in sensul remunerarii membrilor comisiei de acordare a contractelor de achizitie publica, mar interesa daca colegii sau confruntat cu o asemenea problema?, si cum au rezolvato?, deoarece contabilitatea solicita pentru plata comisiei temei legal. Acest temei legal nu l-am gasit nicaieri.
Multumesc anticipat tuturor colegilor care imi pot acorda un ajutor cu un sfat, si un temei legal pentru rezolvarea acestei probleme.
Cel mai recent răspuns: DANARA , utilizator 15:31, 24 Februarie 2009
Fata de problema ridicata de dv., pentru a putea da un raspuns pertinent, este necesar sa postati cateva completari.
In primul rand, va rog sa indicati in limita posibilitatii, la ce tip de licitatie ati participat, daca a fost efectuata prin Bursa de Marfuri, daca comisia a fost formata din 3-5-7 membri.
Licitatia a fost efectuata de catre o comisie formata din 7 membrii, si cu consu3ltarea unui expert. Expertul a fost remunerat iar ceilalti componenti ai comisiei nu au fost remunerati pe motiv ca lucreaza in cadrul autoritatii contractante (administratie publica). Un alt amanunt important este ca aceasta comisie a efectuat licitatie pentru 3 obiective distincte.
Potrivit prevederilor OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, expertul a fost in mod corect remunerat, iar dumneavoastra, in calitate de membru al comisiei, nu. Astfel dupa cum ati aratat, lucrati in cadrul autoritatii contractante, si ati fost numit de catre conducatorul unitatii, printr-o Decizie, membru in comisie. In aceasta postura, nu puteti fi remunerat.
Anterior v-am intrebat daca procedura de achizitie s-a desfasurat prin Bursa de Marfuri. Desi nu mi-ati raspuns la intrebare, va pot confirma faptul, ca in situatia in care ati fi participat din partea autoritatii contractante la o licitatie organizata de Bursa de Marfuri din orasul dumneavoastra, in calitate de membru al Comisiei, la o licitatie privind achizitia de servicii sau produse, ati fi fost remunerat in mod legal de Bursa de Marfuri, cu un anumit procent din valoarea achizitiei.
Persoana care răspunde de achiziţiile publice în cadrul unei autorităţi contractante poate fi remunerată dacă prestează această activitate în afara funcţiei de bază?
In functie de institutia la care sunteti angajata, sunteti functionar public sau personal contractual, etc, exista in legea salarizarii un spor la salar care se aplica pentru activitatile extra functiei de baza care sunt intocmite de catre un angajat in baza unei dispozitii date de catre superiorul ierarhic. In cazul in care aceasta operatiune din diverse motive nu poate fi intocmita o alta varianta ar fi cea a orelor suplimentare, presupunand ca in afara functiei de baza inseamna si in afara orelor de program. Pentru un raspuns concret ar fi necesare totusi date mai concrete.

Alte discuții în legătură

Achizitii publice-personal compartiment specializat aronmihai aronmihai Buna ziu Va rog o lamurire Suntem primaria dintr-un orasel cu mai multi angajati. Nu exista un compartiment numai cu atributii de achizitii, s-a forbat ... (vezi toată discuția)
Licitatie publica Ra123 Ra123 Buna ziua De un an de zile m-am angajat la o institutie publica ca si contabil. De curand am fost anuntat ca am fost numit intr-o comisie de licitatie ... (vezi toată discuția)
Consilierul juridic - refuz a participa in comisia de evaluare achizitii publice. viorell2004 viorell2004 Consilierul juridic poate fi numit mebru in comisia de valuare pentru atribuirea unui contract de achizitie publica daca nu este specialist in domeniul ... (vezi toată discuția)