avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale administrator SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

administrator SRL

buna ziua,

Un administrator de SRL poate fi remunerat pe contract individual de munca?
Care sunt posibilitatile de remunerare ale acestui administrator si ce contributii si impozite trebuie sa plateasca?

va multumesc
imi cer scuze am gresit eu
este vorba de un administrator cu contract de mandat cu titlu gratuit , deci care nu realizeaza venituri

impozit nu exista
CAS este 29.5% la minim de 381lei asigurat fictiv (asa mi-au zis de la CAS) si trebuie sa faca declaratie de asigurare
la sanatate (banuiesc ca este 6.5% ) daca nu are un venit real o sa plateasca la dividend sau la valoarea declarata la CAS nu stiu ca inca nu am ajuns sa discut pe acolo

dar somaj de ce sa plateasca, nu are venit real

multumesc
Pentru CAS se face contract de asigurare la Casa Judeteana de Pensii.

Potrivit Legii nr.76/2002, administratori care au încheiat contracte potrivit legii se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj. Deci, nu este obligatoriu.
patipatason a scris:
CAS este 29.5% la minim de 381lei asigurat fictiv (asa mi-au zis de la CAS) si trebuie sa faca declaratie de asigurare

In primul rand in 2008 nu exista contributie de 29,5%, ci doar de 29% pana in niembrie si 27,5% dupa. Intr-adevar administratorii datoreaza cota integrala de CAS, potrivit legii 19/2000:

Art. 21 - (1) Contribuţia de asigurări sociale se datorează din momentul încadrării în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) sau de la data încheierii contractului de asigurare socială.

(2) Contribuţia individuală de asigurări sociale se datorează de asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II, iar cota contribuţiei individuale de asigurări sociale se stabileşte prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

(3) Contribuţia de asigurări sociale datorată de angajatori reprezintă diferenţa dintre nivelul cotelor de contribuţii de asigurări sociale stabilite diferenţiat, în funcţie de condiţiile de muncă, prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat, şi nivelul cotei contribuţiei individuale de asigurări sociale.

(4) Asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2) datorează integral cota de contribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor de muncă în care îşi desfăşoară activitatea.

(5) Contribuţia de asigurări sociale pentru şomeri se suportă integral din bugetul asigurărilor pentru şomaj la nivelul cotei stabilite pentru condiţii normale de muncă, cu excepţia plăţilor compensatorii şi a veniturilor de completare acordate salariaţilor din industria de apărare, în perioada de reducere temporară a activităţii.

(6) Contribuţia de asigurări sociale pentru persoanele care beneficiază de plăţi compensatorii se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj la nivelul cotei contribuţiei individuale de asigurări sociale.

a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;

b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;

c) membri ai asociaţiei familiale;

d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;

e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;

f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;

V. Persoanele care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV.

Nu stiu de unde a scos cei 381 de lei, CAS se datoreaza la:

Art. 23 - (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale în cazul asiguraţilor o constituie:

a) venitul brut realizat lunar, în situaţia asiguraţilor prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II;

b) venitul lunar asigurat, înscris în declaraţia sau în contractul de asigurare socială, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2);

Nu te obliga nimeni sa asiguri mai mult decat vrei, iar daca nu obtii venit nu trebuie sa platesti decat o cota minima, nu mai stiu cat e, fara ca asta sa insemne ca te "asiguri fictiv".
Pentru CAS venitul minim pentru un contract de asigurare este egal cu salariul minim brut pe economie (500 lei).
daca mi se permite si mie, am inteles ca administratorul unei firme cu mai multi asociati poate avea contract de munca, pe functia de administrator. Intrebarea mea este: ce cod voi trece la acesta functie (dn COR) si ce coeficient aplic la salariu, tinand cont ca aici nu se poate da salariul minim pe economie (e normal).:)
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Contributii angajator si contributii angajat comy99 comy99 Va rog sa-mi spuneti si mie care sunt contributiile angajatorului si a salariatului incepand cu ianuarie 2007. Difera fata de anul 2006 ? (vezi toată discuția)
Modificari cu 01.01.2009 ContSters70070 ContSters70070 Salariul minim pe economie s-a majorat incepand cu 01.01.2009 la 600 lei. Stie cineva daca incepand cu 01.01.2009 se modifica ceva la contributii? Va ... (vezi toată discuția)
Contributii 2008 ContSters60781 ContSters60781 Ar putea cineva sa ma ajute cu o lista cu procentele pentru toate contributiile salariale pentru angajator si angajat, incepand cu 1 dec 2008 ? (nu numai ce ... (vezi toată discuția)