avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Calculul termenului de decadere
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Calculul termenului de decadere

Va rog sa ma ajutati in intrepretarea acestui articol din OG 121/1998 pentru raspunderea materiala a militarilor:

"Art. 23 - (1) Termenul pentru efectuarea cercetării administrative şi înregistrarea actului de cercetare este de cel mult 60 de zile de la data când comandantul sau şeful unităţii a constatat sau a luat cunoştinţă de producerea pagubei".

Ce inseamna faptul ca "a luat la cunostinta de producerea pagubei"? a luat la cunostinta faptul ca s-a produs o paguba sau a luat la cunostinta cuantumul efectiv al acesteia ?

De asemenea, mai avem si art . 24 din acelasi act normativ "Art. 24 - (1) Răspunderea materială a militarilor pentru pagubele produse instituţiilor publice prevăzute la art. 2 poate fi stabilită numai în cazul în care acestea au fost constatate în cel mult 3 ani de la data producerii lor.

Putem interpreta in sensul ca pagubele pot fi constatate in termen de 3 ani de la data producerii lor, (adica inauntrul acestui termen comandantul poate constata producerea pagubei) si de la acesta data curge termenul de 60 de zile?

Mai mult, semnarea ordinului de trecere in rezerva poate fi intrepretat ca dovada a faptului ca s-a luat la cunostinta de producerea pagubei? (mentionez faptul ca producerea pagubei a constatat in demisia militarului)
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:46, 21 Iulie 2008
Eu am un caz asemanator... de ma doare capul... Cursant al Academiei de Politie... semneaza la data inscrierii angajamentul... 10 ani de la absolvire nu are voie sa plece altfel scoate banul... Ideea e ca omul meu a urmat cursurile in perioada 1994-1999 si este judecat in baza unui act normativ intrat in vigoare in 1998... Mai mult decat atat, oameni cu suflet mare, iau in calcul ca mai avea de stat doar 1 an si jumatate si ii calculeaza ce are de dat doar pt perioada asta... Numai ca (intotdeauna exista un "numai ca" sau un "dar") in conformitate cu un Ordin al ministrului internelor (Ordin nepublicat) de acum cativa ani, aceste sume sunt calculate la valoarea actuala (sau cum zice un nene de la control la "valoarea de inlocuire - sic! "). Adica.... ia sa vedem cat ne-ar costa AZI sa tinem 1 an si 6 luni un cursant... X lei... Ok... X lei are de dat si angajatul care si-a dat demisia... Voua vi se pare corect? La data semnarii angajamentului in vigoare era Decretul nr. 207/1976 ... Dar este judecat dupa un act normativ aparut ulterior... Motivarea lor... Producerea pagubei s-a produs cand actul normativ nou era in vigoare... Mie unul nu-mi miroase a bine... Daca intre timp aparea un act normativ care prevedea ca, in cazul nerespectarii angajamentului semnat, trebuie sa donezi un rinichi? (Exagerata comparatia dar intelegeti ce vreau sa spun...) Dati-mi si mie idei cu ce sa le dau peste ochi... Multumesc anticipat
Si in cazul meu tot la valuarea actualizata s-a calculat...si in privinta asta nu am combatut in instanta decizia de imputare pentru ca era in vigoare ordonanta din 1998...
momentan astept hotararea judecatoreasca (s-a amanat pronuntarea de doua ori, dar sper ca in doua saptamani sa se pronunte) si revin cu amanunte...
Mi-a sosit Hotararea de la Comisia de solutionare a contestatiilor... Bineinteles ca au respins contestatia... Alta-i problema... Conform art. 30 alin 4 din OG 121/1998, hotararea se pronunta in 30 de zile de la data inregistrarii contestatiei si se comunica in 15 zile de la pronuntare Comisia a luat hotararea in 24.06.2008 si au comunicat-o abia in 21.07.2008... Deci nerespectand termenul de 15 zile... Care are idee despre cum sa procedez mai departe? Nu iau in seama ca e comunicata tarziu si merg cu procedura mai departe (plangere in 15 zile de la data comunicarii efective) sau consider comunicarea hotararii ca fiind facuta fara respectarea prevederii mentionata mai sus si, drept urmare, nu mai pierd timpul cu comisiile si comitziile lor si ma duc direct la instanta?
Pe procedura lor interna ma apuca Revelionul... am 15 zile sa fac plangere impotriva hotararii de respingere a contestatiei, in 5 zile de la depunerea plangerii se inainteaza comisiei de jurisdictie a imputatiilor, comisie care se pronunta in maxim 60 de zile si comunica in 15 zile... si tot asa... A mai avut cineva un caz asemanator? Sau macar un sfat... pls :help:
Daca exista o procedura interna de solutionare a acestei probleme sunteti obligata sa o urmati, intrucat introducerea unei actiuni in contencios administrativ va fi respinsa ca prematur introdusa ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea termenelor si conditiilor prevazute de o.g. 121 / 1998 macauctin macauctin Citez din O.G. 121 / 1998: ...Art. 22. - (1) Comandantul sau şeful unităţii care a constatat sau a luat cunoştinţă de producerea unei pagube dispune, ... (vezi toată discuția)
Depasirea termenului de cercetare administrativa. ce avantaj am in aceasta situatie? Adrian1483 Adrian1483 In urma demisiei din sistemul militar, o comisie locala, legal abilitata a dispus recuperarea cheltuielilor facute cu scolarizarea mea. Am contestat deciza ... (vezi toată discuția)
Document cu titlu executoriu?? Alexandru8899 Alexandru8899 In urma cu ceva vreme am demisionat din cadrul sistemului militar romanesc. Ca urmare, comandantul unitatii militare unde mi-am desfasurat activitatea a semnat ... (vezi toată discuția)