avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM perioada determinata

Sunt angajat cu CIM perioada determinata. Primul a fost pe 1 an. La incheiere mi s-a facut altul pe 6 luni, iar la incheierea lui altul pe 1 an(al treilea cu depasirea perioadei de 24 luni!). CIM sunt pentru aceeasi activitate, acelasi post. Este ultimul CIM legal si valabil? In ce situatie ma aflu? Multumesc pentru raspunsuri/clarificari.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 5 Ianuarie 2012
Desi art.82 din codul muncii specifica ca, "Contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 24 de luni", nu exista sanctiune in cazul nerespectarii lui, intelegand ca se aplica formula deja cunoscuta "lasa ma ca merge asa".
Cf. art. 82 alin. (2) din Codul muncii contractul individual de munca pe durata determinata incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract este suspendat inceteaza la momentul incetarii motivelor la care au determinat suspendarea contractului individual de munca a salariatului titular.
Daca dvs. va aflati in situatia mentionata, din punctul meu de vedere, acesta este ultimul contract individual de munca pe perioada determinata pe care il mai puteti incheia cu aceasta societate, chiar daca sunt depasite cele 24 de luni.
Daca insa dvs. nu inlocuiti un alt salariat, atunci, CIM-ul dvs. va trebui sa expire la momentul implinirii celor 24 de luni, dupa aceea, angajatorul avand optiunea fie de a continua colaborarea cu dvs. in temeiul unui CIM pe durata nedeterminata, fie sa inceteze colaborarea cu dvs. Daca alege sa inceteze aceasta colaborare, el nu va putea angaja cu CIM pe durata determinata o alta persoana pentru aceleasi activitati, ci numai cu durata nedeterminata, justificat fiind fie de costurile mai reduse ale muncii prestate, fie de calitatile mai bine conturate pentru postul pe care il ocupati. Oricum cereti, inainte de a pleca de acolo si sa vi se faca o evaluare pentru intreaga activitate prestata in aceasta perioada!
Ultimul CIM Nu este legal daca nu va incadrati la una din exceptiile prevazute de art 84 din Codul Muncii.
ART. 84
(1) La incetarea celui de-al treilea contract individual de munca pe durata determinata, prevazut la art. 80 alin. (4), sau la expirarea termenului prevazut la art. 82 alin. (1), daca pe postul respectiv va fi angajat un salariat, acesta va fi angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata.
-----------------
(2) Dispozitiile alin. (1) nu sunt aplicabile: a) in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui temporar un salariat absent, daca intervine o noua cauza de suspendare a contractului acestuia;
b) in cazul in care un nou contract individual de munca pe durata determinata este incheiat in vederea executarii unor lucrari urgente, cu caracter exceptional;
c) in cazul in care incheierea unui nou contract individual de munca pe durata determinata se impune datorita unor motive obiective prevazute expres de legi speciale;
----------------
c^1) in cazul in care incheierea unui nou contract individual de munca pe durata determinata se impune datorita unor motive obiective cuprinse in contractul colectiv de munca incheiat la nivel national si/sau la nivel de ramura, pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe;
d) in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata a incetat din initiativa salariatului sau din initiativa angajatorului, pentru o abatere grava sau abateri repetate ale salariatului.

sau daca :
art 82 (2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
Dorina Tarcea, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspunsuri.
Nu inlocuiesc un alt salariat. Ce se intampla dupa expirarea termenului de 24 de luni, daca angajatorul ma plateste in continuare pentru activitatea prestata in baza celui de al treilea contract de 1 an( cu 6 luni peste perioada de 24 cf legii)? Imi sunt drepturile respectate, este legal sa lucrez in baza unui CIM care ar expira cf legii? Voi putea de beneficia de drepturile cuvenite: asigurare de sanatate, perioada la vechime in munca, etc?
ar fi bine sa aveti o justificare, dintre cele pe care vi le-am prezentat la exceptii.

Alte discuții în legătură

Cim pe perioada determinata gabrielaslavu gabrielaslavu Buna ziua, Asi dori sa-mi dati un raspuns fata de o speta care s-a creat in firma la care lucrez. am angajat cu CIM pe perioada det. o persoana, deoarece ... (vezi toată discuția)
Contract durata determinata genyely genyely buna ziua un salariat cu contract pe perioada determinata caruia i-a expirat contractul poate fi angajat pe perioada nedeterminata?se poate face act ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata ContSters81099 ContSters81099 Buna ziua, Care este perioada maxima pe care se poate incheia un contract de munca pe perioada determinata? Multumesc (vezi toată discuția)