Buna ziua. Ce se intampla daca un salariat refuza sa semneze convocarea pentru cercetarea diciplinara si refuza si sa primeasca scrisoarea recomandata?
Pai, daca aveti macar dovada ca ati trimis (nu si ca destinatarul a primit) convocarea, puteti emite decizia.
In instanta nu am ajuns cu genul asta de probleme, sfaturile le dau dupa legislatie si o interpretare a ei de bun simt.
Am patit-o si eu asta cu refuzul de a primi documente. Am ajuns la concluzia ca cea mai sigua metoda (ca sa nu am probleme la un eventual litigiu) este sa folosesc posta romana (ma feresc cat pot de curierat), fiidca posta ofera o dovada obisnuita de refuz ridicare plic, ei si pastreaza plicul, iar trimiterea prin posta este o practica cu care si judecatorii sunt obisnuiti, si niste formulare explicite.
Nu zic ca trimiterea prin curier nu e OK, insa eu unul ma feresc pentru ca:
- de multe ori se duc doar la adresa (daca se duc), iar daca nu gasesc pe nimeni, imi aduc plicul inapoi fara dovada motivului.
- uneori doar suna la telefon pe destinatar sa vina.
- de obicei pot conta pe termenele postale (in care mi se intoarce plicul neridicat)
Etc.
In fine: cand pregatesc cercetari disciplinare unde nu pot preda simplu convocatorul, il trimit prin posta cu recomandata. data sedintei o stabilesc avand in calcul perioada maxima cat sta plicul neridicat la posta (12 zile), la care adaug 5 zile (conform legii, pentru cazul in care salariatul ar ridica in ultima zi posibila, sa aiba la dispozitie termenul de 5 zile).
In rest, sper ca argumentul ca neridicarea recomandatei in termenul de pastrare sa fie analizat ca atare de instanta. De aceea pastrez si plicurile cu convocatrul nedeschise.
Spor!
Multumesc mult pentru raspunsuri. Problema este ca am fost presata de angajator sa termin catmai repede posibil. Am trimis ieri prin curier convocarea, cu termen de 31.01 pentru cercetare.
Cu placere :), s-alta data.
Nasol cu sefii care preseaza ... termenele si procedurile legale.
Depinde de dvs. sa rezistati, sa explicati de ce nu pot fi fortate lucrurile si care sunt riscurile daca nu respectati procedura (indiferent de cat de nesimtit este angajatul, nerespectarea proceduriilor de concediere duce la anularea concedierii in instanta. Va veti trezi cu el re-angajat, si iti veti plati salariile retroactiv, si cheltuielile de judecata. De obicei nesimtiti care nu mai vin la lucru si refuza sa primeasca documente sunt tocmai cei care actioneaza apoi in instanta :( Explicat-i asta sefului dvs. Cat mai repede posibil nu inseamna niciodata de azi pe mine. Sunt cazuri de hoti, chiulangii si betivi care au castigat procese)
E bine cu termenul, numai presati firma de curierat sa va dea dovada (si motivul, de s-o putea) ca nu au inmanat plicul.
p.s. daca angajatul nu mai vine la lucru, nu trebuie sa va grabiti cu suspendarea - il puteti pur si simplu ponta nemotivat, si e cam la fel.