avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Parasire tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Parasire tara

In urma procesului de divort a fost pronuntata in anul 2006 o sentinta prin care fiica mea imi este incredintata spre crestere si educare. Dupa expirarea termenului legal pentru apel, deoarece fosta sotie a fost de acord cu incredintarea fiicei mie, am solicitat ca sentinta sa devina definitiva si irevocabila. Mi s-a aplicat timbrul judiciar si stampila de definitivare. Nicaieri insa in sentinta nu scrieca este si irevocabila. Deoarece doresc sa plec in excursie in strainatate cu fiica mea, am intrebat diversi avocati si notari daca mai este necesar sa am acordul mamei fetitei pentru a parasi tara, tinand cont ca legea spune ca nu mai am nevoie de acordulei nu mai este necesar daca am osentinta definitiva si irevocabila. Ei , aici au inceput contrazicerile, unii spunand ca am nevoie de acordul fostei sotii indiferent de sentinta, altii ca trebuie sa scrie clar in sentinta ca e irevocabila, iar unii ca sentinta devine automat irevocabila prin neapelare. As dori sa stiu, care este totusi adevarul, pot pleca sau nu in excursie fara acordul fostei sotii?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 14:47, 19 Ianuarie 2011
Depuneti sentinta la judecatoria care a judecat cauza in fond,si solicitati prin cerere scrisa investirea sa si cu formula irevocabila .
Nu aveti nevoie de acordul sotiei.La trecerea frontierei romane prezentati sentinta investita cu formula definitiva si irevocabila.
Nu aveti nevoie de acordul fostei sotii pentru a iesi cu minora din tara.
La iesirea din tara aveti nevoie de hotararea de divort in original , legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila si pasaport pentru minor.
Daca pe hotararea dvs. apare doar mentiunea definitiva, este necesar sa mergeti la judecatoria care a pronuntat sentinta, pentru aplicarea si a mentiunii "irevocabila".
Art.377 c.proc.civ.
Sunt hotarari definitive:
1. hotararile date in prima instanta, potrivit legii, fara drept de apel;
2. hotararile date in prima instanta care nu au fost atacate cu apel, sau chiar atacate cu apel, daca judecata acestuia s-a perimat ori cererea de apel a fost respinsa sau anulata,
3. hotararile date in apel.
4.orice alte hotarari care potrivit legii nu mai pot fi atacate cu apel.
Sunt hotarari irevocabile:
1. hotararile date in prima instanta, fara drept de apel, nerecurate;
2. hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel;
3. hotararile date in apel, nerecurate;
4. hotararile date in recurs chiar daca prin acestea s-a solutionat fondul pricinii;
5. orice alte hotarari care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va multumesc pentru raspuns dar mai am o nelamurire: daca pe stampila aplicata de judecatorie scrie ca sentinta este ,,definitiva si executorie prin neapelare,, inseamna ca este irevocabila sau trebuie sa merg din nou lajudecatorie si sa cer expres o sentinta prin care este declarata irevocabila?
Mentiunea de pe hotararea dvs. nu este completa pentru ca lipseste mentiunea irevocabila.
Mergeti la arhiva instantei si solicitati aplicarea si a mentiunii "irevocabila".
Daca se refuza aplicarea mentiunii, deci nu ar trebui, pentru ca in fapt dvs. ati legalizat o data sentinta, mai formulati o cerere de legalizare si atasati o taxa de timbru de 2.00 lei si un timbru jud. de 0,15 lei.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Definitiv =irevocabil sweet sweet Va rog frumos sa imi spuneti definitiv inseamna si irevocabil?Am o sentinta de divort cu incredintarea spre crestere a fiicei mele .la finalul sentintei scrie ... (vezi toată discuția)
"definitiv si irevocabil"?! valceanu_liliana valceanu_liliana Buna seara! As dori sa stiu cand devine o hotarare judecatoreasca\"definitiva si irevocabila\"!?!?(in cazul meu)...Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva prin nerecurare Adrian T Adrian T Buna ziua! Prin sentinta civila din 2004 - pe rol fiind judecarea actiunii civile de partaj bunuri comune formulate de mine in contradictoriu cu fostul sot si ... (vezi toată discuția)