avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... definitiv =irevocabil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

definitiv =irevocabil

Va rog frumos sa imi spuneti definitiv inseamna si irevocabil?Am o sentinta de divort cu incredintarea spre crestere a fiicei mele .la finalul sentintei scrie "definitiva prin neapelare".Are importanta la trecerea frontierei daca as vrea sa plec din tara cu copilul?.As mai vrea sa stiu daca pot cumva schimba numele de familie pe care il are copilul de la tata sau macar daca pot alatura numele meu de familie la acesta ?.Care e modalitatea de procedare? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ramurica , utilizator 19:49, 12 Februarie 2011
Nu veti avea probleme la iesirea din tara cu copilul, nu puteti schimba numele copilului decat pentru motive foarte intemeiate si permise de lege, iar intervenirea divortului intre parinti nu este unul dintre ele
Schimbarea numelui pe cale administrativa
Potrivit art. 7 din OG nr. 41/2003, pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de tutore. Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotari autoritatea tutelara. Cand cererea de schimbare a numelui minorului este facuta de catre unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica. Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti. In cazul in care minorul a implinit varsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta.

Sunt de asemenea considerate justificate si cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri:

e) cand fostul sot doreste sa poarte numele de familie pe care l-a avut in casatorie, pentru a avea un nume comun cu copiii incredintati spre crestere si educare, cu consimtamantul fostului sot, dat in forma autentica;




Trebuia sa scrie definitiva si irevocabila .Definitiv nu e totuna cu irevocabil .Nu cred insa ca veti avea probleme la granita daca vi s-a incredintat minorul. Nu puteti schimba numele minorului , el va purta mereu umele tatalui dar nu are nici o relevanta acest fapt , veti prezenta mereu sentinta de divort . Eu zic sa mergeti la Judecatorie sa solicitati sa adauge la legalizare si cuvantul irevocabila si data cand a ramas irevocabila (asa se trece la divort pentru a se putea opera la Registrul de casatorii ).
sweet a scris:

Va rog frumos sa imi spuneti definitiv inseamna si irevocabil?Am o sentinta de divort cu incredintarea spre crestere a fiicei mele .la finalul sentintei scrie "definitiva prin neapelare"......



Potrivit Codului de procedura civila, sunt hotarari irevocabile hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel.
Prin urmare, hotararea dvs este si irevovabila.
Fara mentiunea definitiva si irevocabila pe hotarare nu veti putea iesi din tara.
Astfel este necesar sa mergeti la judecatoria care a pronuntat sentinta respectiva pentru aplicarea si a mentiunii "irevocabila".
[ link extern ] /
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Parasire tara mareboys mareboys In urma procesului de divort a fost pronuntata in anul 2006 o sentinta prin care fiica mea imi este incredintata spre crestere si educare. Dupa expirarea ... (vezi toată discuția)
(nelemurire) minor incredintat spre crestere - iesirea din tara alinus31 alinus31 buna seara! am si eu o nelamurire. eu sunt divortata de 4 ani si am o fetita care a ramas in custodia mea dar nu e trecuta pe numele meu ci pe a fostului ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca... aisha10 aisha10 Buna seara!Am primit hotararea de divort cu termen de 30 de yile pentru recurs.Daca in aceasta perioada,de 30 de yile,fostul sot nu face recurs,voi primi ... (vezi toată discuția)