avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lege speciala procedura de solutionare conflicte de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lege speciala procedura de solutionare conflicte de munca

Care este legea speciala in care este reglementata procedura de solutionare a conflictelor de munca?Referitor la actionarea unui angajator in instanta pentru a anula o decizie de concediere, care legi imi pot folosi in afara de Codul muncii si CCM la nivel national? Va rog doar nr.si anul legilor, respectiv H.G., O.G., pt.a le studia.Multumesc

Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 14:42, 21 Ianuarie 2011
:hm: eu consider legea 168/99 ca fiind legea speciala in solutionarea conflictelor colective de munca si care se doreste a fii abrogata ( a se vedea art. 94 ).
in ceea ce priveste solutionarea unui conflict individual de munca legea speciala fiind codul muncii.
rosu gheorghe a scris:

Logic, m-am referit la legea nr.168/1999 care se refera la solutionarea conflictelor de munca, "in afara de Codul muncii si CCMUNN" asa cum a cerut cel ce a initiat discutia.
Referitor la celelalte doua acte normative: OUG nr.138/2000 -Legea nr. 261/2007, dumneavoastra ar trebui sa stiti ca ele au modificat putin legea si de aceea ea este actualizata,

Legile la care faceti referire sunt cele care completeaza si modifica Codul Muncii,dar cel din urma act normativ citat reglementeaza solutionarea juridica a conflictelor de munca.Aceste acte normative la care faceti referire nu pot fi invocate in fata instantelor de judecata,deoarece ele nu sunt distincte de Codul Muncii.In final,doar prevederile Codului Muncii ,in forma actuala,pot fi invocate ca si temei legal.
Plecasem de la intrebarea initiatorului discutiei si uite unde am ajuns !?
Ii recomand celui ce a initiat discutia, cum de altfel a punctat si maestrul @freeelis, sa tina cont si de Legea 166/1999 care nu se refera numai la conflictele colective de munca si care contine reguli de procedura aplicabile in orice fel de conflicte de drepturi.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
rosu gheorghe, utilizator
Doar Codul Muncii reglementeaza acest aspect invocat de user.Nu insistati in eroare.
Art. 290 C.mun. prevede ca, procedura de soluţionare a conflictelor de muncă se reglementează prin lege specială.
Prin urmare, Codul Muncii nu poate fi legea speciala care solutioneaza conflictele de munca.

Alte discuții în legătură

Procedura de solutionare a conflictelor de drepturi mike250 mike250 Procedura de solutionare a conflictelor de drepturi Conflictele de drepturi se solutioneza de catre instantele judecatoresti. (articolul 70 din Legea nr. ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 168/1999 zallyna zallyna Legea nr. 168/1999, privind solutionarea conflictelor de munca, mai este in vigoare? Daca da, care este ultima modificare, (ce act normativ)? (vezi toată discuția)
Concediere art 61 lit.a Vioreld Vioreld buna ziua. in cazul in care un salariat va fi concediat cf art 61 lit.a, acesta va sta sau nu 20 zile in preaviz? (vezi toată discuția)