avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj vanzarea apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj vanzarea apartament

Am o anume problema...am fost informat de mai multi avocati in privinta asta dar fiecare cu o parere diferita.

Situatia fiind:

Parintii mei au divortat in 1998.Divortul a fost intentat de tata si cand a venit vorba de custodia mea si a fratelui meu tata nu a avut nici o pretentie in cazul nostru si am fost predati in custodia mamei ...cum de altfel a fost si dorinta noastra.
Acum in 2008 vrea sa faca partaj si sa se dea spre vanzare apartamentul care in prezent locuim.Mama nu este in tara deci nu poate fi prezenta la proces.
Apartamentul a fost cumparat in 1992 cu contractul pe numele amandoura in rate de 1000 de lei pe luna pana in '98 dar nu in intregime ... achitarea completa fiind facuta de mama in 2001 (atunci ea a intrebat ce se intampla in caz de partaj si persoana respectiva si inca o doamna procuror au zis ambele ca apartamentul ramane al ei...este acest lucru adevarat?)
Acum tata este foarte sigur ca se poate face vanzarea apartamentului si fara mama ... este posibila chestia asta avand in vedere ca eu si cu fratemiu suntem in custodia mamei noastre si pe noi ne lasa pe drumuri? si mai ales se poate face vanzarea fara acordul mamei si fara prezenta ei la proces si fara posibilitatea mamei de a il despagubii cu valoarea intreaga a procentajului care i se cuvine tatalui meu pe loc?
Cel mai recent răspuns: ALICE STRECHEANU , Avocat 21:19, 14 Aprilie 2008
Aveti contractul de vanzare-cumparare/actul de dobandire?
Daca este cumparat apartamentul de la stat prin OJCVL, ICRAL, RAAL sau alte asemenea societati, este posibil sa nu se fi inscris inca intr-o CF individuala, am mai intalnit cazuri. Discutati cu vecinii de scara si vedeti ei cand s-au intabulat- de obicei oamenii amana aceasta formalitate pana au nevoie sa instraineze imobilul.
Pana nu se face partajul bunurilor comune ale parintilor, inclusiv a apartamentului, tatal dvs. nu poate sa vanda nimic.
Arghir a scris:
Acum in 2008 vrea sa faca partaj si sa se dea spre vanzare apartamentul care in prezent locuim.Mama nu este in tara deci nu poate fi prezenta la proces.


Diana, pare a fi o vanzare prin instanta, lucru foarte posibil, nu e nicio piedica in asta. Doar ca va dura foarte mult, lucru care o va costa pe mama multi bani... in principiu.
Adica omul nu vinde prin act de vanzare-cumparare, ci cere vanzarea apartamentului la partaj!
am ramas intro confuzie completa numai stiu ce sa inteleg ... chestie e ca mama a fost "informata" de o anume doamna procuror chipurile cu foarte multa experienta in cazuri de genul si i-a zis ca nu se poate vinde apartamentu fara acordul ei..dar e bine ca acum macar am un oarecare punct de vedere in toata chestia asta.
1.daca imobilul este bun comun,dobindit in timpul casatoriei de catre parintii d-voastra,acesta nu poate fi vindut,decit daca isi dau acordul scris ambii soti;vanzarea se poate face de catre unul din soti,decit dupa partajul voluntar(la notar) sau judiciar(in instanta) si dupa ce se face cadastru si intabularea;
3.daca mama d-voastra dovedeste ca a platit singura de la data divortului ratele la apartament,atunci poate cere o cota majora din apartament la partajarea acestuia;in felul acesta poate ramane cu apartamentul si sa-i plateasca sotului o sulta-in bani-corespunzatoare cotei care i-ar reveni din imobil;
4.partajul judiciar se poate cere oricind de catre partea interesata,mama d-voastra putind sa-si angajeze un avocat care sa-i reprezinte interesele in instanta;
5.incredintarea copiilor mamei nu are legatura cu imobilul,care este supus partajului sotilor in orice moment
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2008
ALICE STRECHEANU, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul familiei sau probleme juridice de familie alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna ziua, Parintii mei sunt divortati si au un bun comun impreuna si anume un imobil cu 3 camere. Partajul nu a fost facut datorita faptului ca nu au fost ... (vezi toată discuția)
La cine ramane apartamentu? d807 d807 problema este in felul urmator:sot , sotie, si 2 fiice.cei doi divorteaza, si apartamentul ramane la sot , ca are in grija cele 2 fiice, sotiia fiind ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui apartament ocineanugeorgiana ocineanugeorgiana parintii mei au divortat acum 15 ani si in urma partajului apartamentul in care locuiau s a evaluat la 44 milioane vechi si tatalui meu ii reveneau 22 milioane ... (vezi toată discuția)