avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

am si eu o intrebare va rog, tata a murit acum 3 luni si doresc sa fac succesiunea dupa el dar el a fost casatorit cu cineva si impreuna acum 5 ani si-au cumparat o garsoniera si o masina intrebarea mea este am si eu ceva drept la garsoniera si la masina si ce cota am dreptul?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:44, 21 Ianuarie 2011
jumatate din fiecare bun apartine sotiei, din cealalta jumatate ce intra in masa succesorala, aveti dreptul la 3/4
Da,aveti dreptul.
Depinde insa daca sotia supravietuitoare nu va contesta drepturile.Daca ea a cumparasingura nu veti primi nimic dupa judecata.
vocatie succesorala au sotia supravietuitoare si descendentul defunctului. fiind vorba cel mai probabil de bunuri comune ale celor doi soti, sotia suopravietuitoare va culege o cota parte mai mare decat fiul defunctului.
trebuie sa se dezata succesiunea si apoi puteti face ieisirea din indiviziune ( ma refer la imobil).
sotia supravietuitoare are deja o presupusa cota de 1/2 din dreptul de proprietatea saupra bunurilor (comune) ce intra in compunerea masei succesorale, ea nu va culege o cota mai mare ci mai mica , sotiei supraviatuitoare i se cuvine 1/4 din masa succesorala (in care sunt incluse "jumatatile" tatalui) iar descendetului 3/4.
Sotia supravietuitoare nu va poate contesta nici un drept atat timp cat bunurile au fost achizitionate in timpul casatoriei ele sunt bunuri comune, cu exceptiile prevazute de art 31 Codul Familiei:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea cãsãtoriei;
b) bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei prin mostenire, legat sau donatie, afarã numai dacã dispunãtorul a prevãzut cã ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitãrii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensã, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii sau inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despãgubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezintã si înlocuieste un bun propriu sau bunul în care a trecut aceastã valoare.
Daca se invoca faptul ca a contribuit sotia supravietuitoare singura la dobandirea bunului descendenta trebuie sa se apere in justitie.
Daca nu se apara bine nu primeste nimic deoarece nu are niciun drept...si la drept vorbind nu poate obtine nimic...

Alte discuții în legătură

Mostenire alinapauna alinapauna in cazul in care parintii a 2 copii au o locuinta si unul din parinti decedeaza,care vor fi cotele parte a fiecarui copil si respectiv a mamei cand se va face ... (vezi toată discuția)
Partaj pavalutagigi pavalutagigi intre sot ,sotie,copil 19 ani care este procentul sotului? (vezi toată discuția)
Sotia are dreptul la mostenire? bettyna bettyna Buna ziua, Am si eu o nelamurire: in cazul in care mostenitorii sunt sotia( d-na A) si copiii decedatului( B si C) pentru toate bunurile realizate si obtinute ... (vezi toată discuția)