avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

am si eu o intrebare va rog, tata a murit acum 3 luni si doresc sa fac succesiunea dupa el dar el a fost casatorit cu cineva si impreuna acum 5 ani si-au cumparat o garsoniera si o masina intrebarea mea este am si eu ceva drept la garsoniera si la masina si ce cota am dreptul?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:44, 21 Ianuarie 2011
prezumtia este ca bunul dobandit in timpul casatoriei este bun comun, astfel dovada contrarie (contributia din mijloace propriii a sotiei) incumba sotiei supravietuitoare care trebuie sa rastoarne prezumtia instituita prin art. 30 Cod. Fam.
La drept vorbind ... are vocatie succesorala, iar in masa succesorala se prezuma inclusa cota de 1/2 din toate bunurile mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei pentru care nu se poate face dovada antementionata.
Dovezile se administreaza in fata instantei in cazul in care se contesta drepturile celuilalt mostenitor legal.
Daca exista o contributie in parti egale intre soti nu vor exista probleme.
Dupa parerea mea, pana una alta, ar trebui sa dea o declaratie notariala de acceptare a mostenirii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotia are dreptul la mostenire? bettyna bettyna Buna ziua, Am si eu o nelamurire: in cazul in care mostenitorii sunt sotia( d-na A) si copiii decedatului( B si C) pentru toate bunurile realizate si obtinute ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil al sotului defunct cata7219 cata7219 In caz de deces al unuia dintre soti copilul sotului decedat are vreun drept asupra bunurilor proprii ale sotului supravietuitor dobandite inaintea casatoriei? ... (vezi toată discuția)
Sotia supravietuitoare urgent ionela.zanoschi ionela.zanoschi buna Am si eu o speta foarte interesanta daca ma poate ajuta si pe mine in materie de succesiuni. Tatal meu a decedat in februarie. Era casatorit a doua ... (vezi toată discuția)