avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

intre sot ,sotie,copil 19 ani care este procentul sotului?
Copilul nu face parte la partaj, asadar se discuta partajul intre cei doi soti, in prima faza, de 50%,.
Ganditi la bunurile comune(bunuri dobandite in timpul casatoriei)si modul cum au fost dobandite,partajul ii priveste doar pe cei doi soti!!!!!Fiul vine doar daca ...Doamne fereste! intre timp moare unul din soti!!!Procesul merge mai departe.De regula la partaj colegul are dreptate 50%!!
cota partilor depinde de contributia fiecaruia dintre soti la dobandirea bunuriloe ce intra in calcul la partaj. daca unul din soti are acte doveditoare ca a contribuit valoric mai mult la achizitionarea bunurilor (salarii mult mai mari si alte ....),atunci cota parte a acestuia poate sa ajunga chiar la 70, 80% sau mai mult din val .totala a bunurilor. depinde de implicarea avocatului ,de corectitudinea celor ce judeca cazul...
In caz de partaj bunuri comune (dobandite in timpul casatoriei), descendentii nu intra in discutie. Partajul are loc doar intre soti, iar daca unul dintre ei a decedat, atunci are loc partajul succesoral intre sotul supravietuitor si mostenitorii defunctului, in speta descendentii.
In cazul partajului succesoral intre soti nedivortati, are loc un dublu partaj:
- partajul bunurilor comune dobandite de soti in timpul casatoriei, in functie de contributia sotilor la dobandirea tuturor bunurilor comune (legea prezuma o contributie de 50% a fiecarui sot la dobandirea bunurilor comune, prezumtie insa care poate fi rasturnata prin orice mijlor de proba de catre sotul care pretinde ca a contribuit cu o cota mai mare). Dupa efectuarea partajului bunurilor comune, se stabileste cota sotului defunct, cota ce va face obiectul masei succesorale alaturi de bunurile sale proprii;
- partajul succesoral al averii defunctului, din care sotia supravietuitoare va lua o cota de 1/4 din masa succesorala iar descendentii vor lua o cota de 3/4 din aceasta, cand vin in concurs. ;)
Imparteala opereaza intre cei doi soti , indiferent de varsta copilului .Prezumtia de contributie egala a celor doi soti la achizitia bunurilor proprietate comuna in devalmasie , (cele dobandite de la data casatoriei , cu exceptiile prevazute de art 31 C.Fam) e una relativa , putand fi combatuta prin proba contrara .
Spre exemplu , poate fi apreciata si munca sotiei in gospodarie ...

Pe cale de consecinta , sotul care a avut o contributie financiara mai mare poate uza de orice mijloc de proba .

Dupa imparteala , cota parte care revine din dreptul de proprietate e individualizata , fiecare dintre soti putand vinde/dona bunurile proprii copiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cote succesorale andrei7radu andrei7radu Buna ziua. O intrebare va adresez. O sa fiu scurt si la obiect, nu vreau sa incurc: Tata, mama, doi copii (parinti casatoriti, copii comuni) Tata > ... (vezi toată discuția)
Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor ... Mantescu Mantescu Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor care rezultă din decesul mamei lui .Santem căsătoriți de 14 ani și în concubinaj ... (vezi toată discuția)
Mostenire alinapauna alinapauna in cazul in care parintii a 2 copii au o locuinta si unul din parinti decedeaza,care vor fi cotele parte a fiecarui copil si respectiv a mamei cand se va face ... (vezi toată discuția)