avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proces asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proces asociatia de proprietari

Proces cu asociatia de proprietari pentru restante. Documente depuse la dosar de reclamanta (asociatie): cererea de chemare in judecata si copie dupa ultima lista de plata. Nu locuiesc in acel imobil de un an. Am instiintat in scris asociatia. Consumul de apa rece calculat la pausal, desi posed apometre instalate in apartament. La proces, am depus la dosar fotografii cu indexul afisat la data de..., cu starea sigiliilor si am solicitat in scris asociatiei de proprietari constituirea unei comisii care sa verifice in apartament exactitatea si corectitudinea datelor furnizate (nu s-a luat nici o masura). Se emite o hotarare, din fericire deocamdata in termenul de recurs valabil, prin care sunt obligat la plata unei sume colosale fata de consumul calculat de mine dupa indexul afisat de apometre. In afara de recursul obisnuit, ce ar mai trebui facut pentru a determina asociatia sa-mi calculeze corect suma reala de plata a intretinerii?
Cel mai recent răspuns: Mirovi , utilizator 11:32, 23 Ianuarie 2011
Va rog mult sa-mi dati un sfat. Sunt in urmatoarea situatie: Am avut o restanta la intretinere de 4600 RON in martie 2010. La sfarsitul lui aprilie 2010 am platit 4000 RON, dar pe 16 iunie 2010 m-am trezit cu citatie de la judecatorie, chemat de asociatia de locatari, cu pretentia ca sa platesc 4600 RON. Chemarea in judecata si-au intemeiat-o pe legea 270/2007 art. 50.
Nu am avut nici o somatie, nu au trecut cele 90 zile, conform art 50 din legea 270/2007 si nu am atat de plata (am depus o data cu intampinarea si copia dupa chitanta de la asociatia de proprietari).
Asociatia zice ca reactualizeaza pretentiile de plata cu suma restanta la momentul acesta.
E normal ca un proces intentat in iunie 2010 sa cuprinda pretentii de plata pana in ianuarie 2011, fara respectarea termenului legal la acel moment si fara nici o somatie?
Credeti ca vor avea castig de cauza? Sau se va respinge cererea ca fiind neintemeiata?
@Mirovi,
Dumneavoastra ati avut dreptul sa contestati costul apei afisata pe listele de plata in fiecare luna in termen de 10 zile de la afisare. Daca nu ati contestat inseamna ca ati acceptat ca bune, corecte aceste consumuri, sume si calcule.

@florenta_22,
Asociatia de proprietari poate avtiona in instanta un restantier dupa 90 de zile de intarziere la plata. Legea nu prevede ca ar fi obligatorie trimiterea unei somatii de plata. Multe asociatii practica aceasta procedura de a trimite o notificare sau o somatie, sperand ca astfel restantierul se va sensibiliza si va achita datoria. Dar nu este obligatorie prin lege.
Platiti restantele si mergeti cu chitantele, la termenul stabilit, in instanta. Asociatia poate sa-si retraga actiunea cu aceasta ocazie sau judecatorul scoate dosarul de pe rol pentru ca a disparut obiectul actiunii.

@Robert68,
Asociatia va actionat in instanta inainte ac dumneavoastra sa achitati suma de 4000 lei. Cand au introdus actiunea aveati o datorie de 4600 lei si asociatia a actionat corect pentru recuperarea acestei sume.
Dar nu ne spuneti ce s-a intamplat in instanta la termenul din 16 iunie 2010.
Apoi cum de aveti inca restante, acum in ianuarie 2011?
Cititi prevederile legii 230/2007 si vedeti cum e cu cele 90 de zile. Asociatia nu este obligata sa trimita somatie. Dumneavoastra cunosteati foarte bine datoria ce o aveati si drept dovada ati si platit suma de 4000 lei.
Apoi, daca nu ati mai platit, au fost mai multe luni in care s-au adunat iar restante si penalizari. Daca procesul nu s-a finalizat, datorita termenelor solicitate de parti si acordate de instanta, asocaitia poate actualiza la fiecare termen sumele pretinse. Desigur pe baza de documente: liste de plata, chitante...
Asociatia m-a actionat in judecata dupa ce platisem 4000 RON, in aprilie. Pe 16 iunie a fost inregistrata cererea de chemare in judecata, iar pretentiile asociatiei includ cei 4000 RON pe care-i platisem. Mai mult, de la data ultimei plati (27 aplilie 2010) pana la data inregistrarii actiunii (16 iunie 2010) nu au trecut cele 90 zile conform art. 50 legea 270/2007 unde se specifica ca de-abia dupa 90 zile de la data ultimei plati asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie proprietarul datornic.
Primul termen a fost in noiembrie, unde asociatia a depus justificarea pentru cei 4600 RON (liste de plata pana in martie 2010), care confirma datoria existenta, dar platita in aprilie 2010.
La termenul urmator voi invoca exceptia prematuritatii actiunii civile, pentru ca asociatia de proprietari nu avea dreptul, pe 16 iunie 2010 sa ma actioneze in judecata, legea prevazand cele 90 zile de la ultima plata.
Ultima modificare: Duminică, 23 Ianuarie 2011
Robert68, utilizator
Daca nu am locuit efectiv la adresa respectiva circa un an de zile, cine sa conteste sumele si calculele abuzive respective?. Asociatia avea cunostinta de situatia descrisa. De ce administratorul refuza sa faca regularizarea consumului si la aceasta data, pe baza indexului apometrelor? Inseamna ca am montat apometrele de design!?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz asociatie regularizare consum apa a89 a89 Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca este legala instituirea prin hotararea asociatiei de proprietari a imposibilitatii de a realiza regularizarea ... (vezi toată discuția)
Calcul intretinere si penalitati intarziere unique636 unique636 Buna ziua Locuiesc cu chirie si am restanta la intretinere pe mai multe luni dar am achitat o parte destul de semnificativa. Intrebarile mele sunt: 1. ... (vezi toată discuția)
Obligativitate plata sistem "pausal" apa - abuz administrator legal_man legal_man Va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema: acum 1 luna administratorul a afisat la avizier o foaie cu urmatorul continut: \\\\"va rugam ca pana la ... (vezi toată discuția)