avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am o fetita de 2 luni cu un cetatean strain care nu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am o fetita de 2 luni cu un cetatean strain care nu figureaza pe certificatul de nastere

Buna ziua! As dori si eu un sfat! Sunt studenta, am o fetita de 2 luni cu un cetatean strain, insa el nu figureaza pe certificatul de nastere!
Cum as putea sa il aduc in judecata pentru plata pensiei alimentare? De ce este nevoie pentru a intenta acest proces? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: GiuliaM , utilizator 11:30, 21 Ianuarie 2011
Legiuitorul acorda mamei posibilitatea de a introduce actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei, de regula, in termen de 1 an de la data nasterii copilului. Anterior acestui moment orice cerere introdusa in acest sens va fi respinsa ca prematura.
Art. 60 alin. 1 Codul Familiei: "actiunea pentru stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi intentata inainte sau dupa nasterea copilului, dar cel mai tarziu in termen de un an de la nasterea copilului."
In cazul in care tatal nu recunoaste copilul se apeleaza la probe pentru dovedirea filiatiei: martori, inscrisuri, marturii, teste serologice (grupe de sange) precum si genetice (profil ADN - amprenta genetica).
Pentru admiterea actiunii trebuie sa se dovedeasca: nasterea copilului, relatiile intime in timpul conceptiei dintre pretinsul tata si mama, precum si faptul ca din aceste relatii a rezultat copilul.
Indiferent ca paratul recunoaste copilul ca fiind al sau la prima zi de infatisare, fie ca nu face o astfel de recunoastere, sunt aplicabile dispozitiile Codului de Procedura Civila, potrivit carora cheltuielile de judecata vor fi suportate de parat pentru ca el se afla in culpa procesuala: nu si-a recunoscut copilu,l ceea ce a dus la cheltuieli in vederea recunoasterii filiatiei, cheltuieli suportate de mama copilului.
Hotararea judecatoreasca prin care se stabileste paternitatea din afara casatoriei produce efecte si pentru trecut: de la conceptie copilul este considerat al tatalui.
Daca paternitatea a fost stabilita, copilul va avea aceeasi situatie legala fata de parinte si fata de rudele lui ca si un copil din casatorie, de unde si urmatoarele efecte cu privire la nume, locuinta, succesiune, obligatia de intretinere, exercitarea drepturilor parintesti precum si alte drepturi .
Copilul nascut din parinti necasatoriti va purta numele de familie al parintelui fata de care filiatia a fost mai intai stabilita sau parintii vor hotari daca va lua numele unora dintre ei sau numele lor reunite.

Va multumesc din suflet pentru amabilitatea dumneavoastra!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovedirea paternitatii ginutzajoco ginutzajoco buna seara , am si eu o intrebare, daca tatal nu vrea sa recunoasca copilul, eu pot sa il dau in judecata pt stabilirea paternitatii, insa cheltuielile le voi ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara gafton gafton cum pot determina tatal la plata pensiei alimentare si incepand de cand?mentionez ca nu suntem casatoriti, sunt insarcinata in doua luni, iar el neaga ca ar fi ... (vezi toată discuția)
Drepturile copiilor din afara casatoriei iva adela iva adela am o fetita de 3 ani care nu e recunoscuta de tatal ei ,nu sunt si nu am fost casatorita cu tatal fetei,fetita este pe numele meu nu am facut testul de ... (vezi toată discuția)