avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis de conducere dupa 3 ani!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis de conducere dupa 3 ani!

Buna ziua,
Cum scriam in titlu, iata ca se poate in Ro, politia rutiera "descopera" un proces-verbal dupa 3 ani si ma instiinteaza ca mi se suspenda dreptul de a conduce pt. 60 de zile.
Dar, cum e povestea: prin nov. 2007 am "comis" o depasire a coloanei aflate la semafor, in P-ta. Victoriei, ma rog, nu mai conteaza, asta a vazut agentul aflat la vreo 50 m. Am primit amenda, puncte si, bonus, retinerea permisului.
Am contestat fondul procesului verbal la judecatorie si mi-am recuperat permisul.
Dupa trei luni, prin feb. 2008, am primit decizia de la judecatorie prin care mi se respingea plangerea impotriva pv, pentru lipsa de probe aduse in cauza.
Ok, mi-am zis, probe nu am fiindca nu am camere de filmat in Piata Victoriei, asa ca am lasat sa treaca cele 15 zile si nu am facut niciun recurs. Astfel, eu am inteles ca sentinta ramane definitiva si executorie (asa cum scrie in art. 120 din oug195/2002) si nu mai trebuie sa fac nimic ("fara vreo alta formalitate" cum scrie in acelasi articol).
Ei bine, pentru politia rutiera, daca nu ai predat permisul (art 118), practic nu ai dovedit ca ai executat sanctiunea, asa ca te poti trezi dupa 3 ani ca trebuie sa "platesti" din nou.
Curios e ca, daca predarea permisului ar fi singura dovada de executie a sanctiunii, atunci de ce nu-mi cere sa-l predau acum? Oare m-as putea astepta ca peste inca 3 ani sa-mi suspende din nou permisul?
Asta e deci logica politiei, am contestat degeaba la ei decizia.

Ma tot gandesc si de aceea scriu intamplarea aici, credeti ca as avea vreo sansa de a castiga anularea executiei facand o plangere in justitie?
Adica o hotarare ramasa definitiva si irevocabila la o anumita data nu era obligatorie si pentru mine si pentru politie de la data respectiva? De ce si-au adus aminte acum? Cica ar fi trebuit sa fac eu o oarecare "ïncheiere" sau nu stiu ce la judecatorie pentru a deveni hotararea definitiva in 2008! Ma rog, nu am inteles.
Ältceva, in procesul-verbal in cauza, agentul a scris amenda si punctele, dar n-a bifat casuta cu retinerea permisului. Nu as putea cere anularea sanctiunii complementare? La abateri este scris art. 100 alin 3, care prevede intradevar si suspendarea de 30 de zile.
Multumesc.
depuneti actiune in instanta ptr (i) constatarea executarii sanctiunii contraventionale iar suplimentar solicitati (ii) suspendarea executarii sanctiunii contraventionala

mergeti pe ideea (astazi deja consacrata legislativ in OUG 195 insa la acea data ea nu exista in forma expresa) ca solutionarea plingerii prin respingerea contestatiei determina inceperea executarii sanctiunii contraventionale incepind cu data pronuntarii (daca nu a fost atacata cu recurs, evident).

deci cele 30 de zile incep a fi executate chiar de la pronuntarea sentintei de la judecatorie. in ocnsecinta, sanctiunea este deja executata mai ales ca OUG 195 nu conditioneaza sub nici o forma predarea plasticului de momentul inceperii executarii

pe aceeasi idee, dreptul de a emite un nou PV ptr aplicarea sanctiunii suplimentare de 30 de zile (ptr nepredarea permisului in cele 15 zile) s-a prescris in 6 luni de la data la care ar fi trebuit sa predati permisul (15 zile de la data pronuntarii sentintei) in consecinta si acest nou pv este nul.

singura dvs problema este ca in baza lor de date figurati cu permis suspendat si orice control in trafic se va finaliza cu un dosar penal ptr ca agentul din trafic nu va sta la discutii filozofice despre aceste aspecte.
Politia se bazeaza pe art. 118 alin.4, din OUG 195, care spune: "Ïn termen de 15 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva pv de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere".

Am sustinut si eu in contestatie si in audienta ca am executat sanctiunea atunci cand a ramas hotararea definitiva si irevocabila (prin neatacare in 15 zile), dar la ei n-am gasit intelegere. Credeti ca in justitie am sanse mai multe?

Suplimentul de 30 de zile este prevazut de acelasi art. 118, alin 5: "Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin 4, in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce".
Deci pentru acest supliment de 30 zile nu au emis un alt pv, ci au decis pe baza articolului citat. M-ar interesa sa contest macar aceste 30 de zile, dar sa-mi spuneti va rog de ce s-a prescris? Cum sa argumentez?
chiar art 118 invocat de catre dvs nu mentioneaza aceasta legatura (pe care BPR o face de ani de zile ptr ca nu a contestat nimeni sau cel putin nu este publicata o asemenea speta) dintre predarea plasticului si inceperea executarii sanctiunii. este o interpretare fortata si nelegala, dupa parerea mea.

orice sanctiune contraventionala se aplica doar in baza unui pv. in lipsa lui, sanctiunea este nula. solicitati actul administrativ prin care s-a aplicat aceasta noua sanctiune si contestati-l in instanta. in mod indirect puteti obtine si constatarea executarii primei sanctiuni.
De acord cu Dv, nu se conditioneaza in lege inceperea executarii sanctiunii de predarea plasticului la BPR.

Mai mult, art. 120 alin1 spune: "PV neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia, ori dupa caz, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care s-a respins plangerea constituie TITLU EXECUTORIU, FARA VREO ALTA FORMALITATE".

Eu inteleg ca, la fel ca si in cazul unui pv neatacat in justitie, si hotararea definitiva si irevocabila isi incepe aplicabilitatea (executarea) dupa cele 15 zile in care ai putea sa o ataci.

Pentru cele 30 zile suplimentare sunt convins ca nu au emis niciun pv ci doar mi-au adus la cunostinta prin adresa primita acasa.
Sunt si eu in cazul tau.exista un articol de lege care spune ca titlul executoriu cu care este investit PV se prescrie dupa 3 ani.si ca atare,teoretic politia nu poate sa mai retina permisul.mie mi l-au retinut.am facut contestatie la executare,judecatoria m-ia eliberat certificat de grefa si surpriza politia tot nu-mi elibereaza permisul.am facut sesizare scrisa la comandant prin care sa raspunda scris motivele pt care refuza sa-mi elibereze permisul in baza certificatului de grefa.joi trebuie sa ma duc sa-mi iau raspunsul.oricum iti trebuie nervi de otel si mai cu seama ca tablagii de la ghiseu sunt niste semianalfabeti si habar nu au de legi.mai cu seama politia trebuie sa aibe la dosar sentinta civila,atentie,nu comunicat,ca sa poata sa-ti retina permisul legal.ca sa nu-ti maf sange rau si sa-ti pun ca in cazul meu am 2sentinte pt acelasi PV si bineinteles una e in favoarea mea prin care anuleaza PV.!politia pitesti nici de aceasta sentinta nu vrea sa tina cont!!!

Alte discuții în legătură

Cai de atac impotriva suspendarii dreptului de a conduce ciortan ciortan Stimate Doamne, Domni, Un subiect poate banal domniile voastre dar foarte acut pt mine. Va rog sa mi descrieti cai de atac impotriva retinerii permisului, ... (vezi toată discuția)
Suspendarea dreptului de a conduce, masura abuziva a politiei? Adibo Adibo Buna ziua tuturor Ma confrunt cu urmatoarea problema si as dorii sa aflu si parerile avizate ale domniilor voastre. Am fost notificat prin procedura de ... (vezi toată discuția)
Termen prescriere raulTM raulTM Buna ziua.Spuneti-mi va rog dupa cat timp se prescrie o sentinta judecatoreasca privind suspendarea permisului de conducere?Va multumesc (vezi toată discuția)