Cererea (in constatare) nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului. (art 111 alin 2 c.p.c.)
Imposibilitatea promovarii unei actiuni in realizare nu se traduce prin: am putut, dovada ca am promovat dar am pierdut si acum uite ca nu mai pot tocmai pentru ca am pierdut. Sa fii sanatos! Tocmai asta arata ca se putea cere realizarea dreptului.
Problema aici e ca discutam ... teoretic fara a cunoaste exact situatia de fapt.
Exista autoritate de lucru judecat si atunci cand judecatoril statuand asupra obiectului unei cereri ar putea contrazice cele statornicite printr-o hotarare anterioara, afirmand un drept negat sau negand un drept afirmat.
Cauza actiunii nu e acelasi lucru cu regula de drept invocata de parte. Atunci cand se verifica cauza trebuie sa se verifice daca prin noua actiune reclamantul nu urmareste acelasi scop ca in primul proces. (asa ca eu, daca as fi fost judecatorul m-as fi uitat mai bine sa vad nu cumva exista intr-adevar tripla identitate: parti, obiect, cauza).
Poate sa nu fie respinsa, de unde pana unde daca e respinsa una, se va respinge si cealalta?
Daca o actiune in realizare este respinsa pentru ca nu se incadreaza in conditiile de admisibilitate pentru o astfel de actiune, atunci actiunea in constatare poate fi admisibila.
In rest, daca o actiune este respinsa, sunt diverse motive care pot sta la baza: ea poate sa fie inadmisibila, nedovedita, fara numar-fara numar. :D
Nu cunoastem actiunea, nu cred ca acest lucru se poate stabili atat de usor...
~ final discuție ~