avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... raport între acþiunea în constatare ºi acþiunea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

raport între acþiunea în constatare ºi acþiunea în realizare

dacă o acţiune în revendicare a fost respinsă irevocabil, cum va fi respinsă o acţiune în constatare între aceleaşi persoane, cu privire la acelaşi obiect şi întemeiată pe aceeaşi cauză???
Cererea (in constatare) nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului. (art 111 alin 2 c.p.c.)
Imposibilitatea promovarii unei actiuni in realizare nu se traduce prin: am putut, dovada ca am promovat dar am pierdut si acum uite ca nu mai pot tocmai pentru ca am pierdut. Sa fii sanatos! Tocmai asta arata ca se putea cere realizarea dreptului.

Problema aici e ca discutam ... teoretic fara a cunoaste exact situatia de fapt.
Exista autoritate de lucru judecat si atunci cand judecatoril statuand asupra obiectului unei cereri ar putea contrazice cele statornicite printr-o hotarare anterioara, afirmand un drept negat sau negand un drept afirmat.
Cauza actiunii nu e acelasi lucru cu regula de drept invocata de parte. Atunci cand se verifica cauza trebuie sa se verifice daca prin noua actiune reclamantul nu urmareste acelasi scop ca in primul proces. (asa ca eu, daca as fi fost judecatorul m-as fi uitat mai bine sa vad nu cumva exista intr-adevar tripla identitate: parti, obiect, cauza).

Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2008
romascanu, moderator
romascanu a scris:

Cererea (in constatare) nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului. (art 111 alin 2 c.p.c.)
Imposibilitatea promovarii unei actiuni in realizare nu se traduce prin: am putut, dovada ca am promovat dar am pierdut si acum uite ca nu mai pot tocmai pentru ca am pierdut. Sa fii sanatos! Tocmai asta arata ca se putea cere realizarea dreptului.

Problema aici e ca discutam ... teoretic fara a cunoaste exact situatia de fapt.
Exista autoritate de lucru judecat si atunci cand judecatoril statuand asupra obiectului unei cereri ar putea contrazice cele statornicite printr-o hotarare anterioara, afirmand un drept negat sau negand un drept afirmat.
Cauza actiunii nu e acelasi lucru cu regula de drept invocata de parte. Atunci cand se verifica cauza trebuie sa se verifice daca prin noua actiune reclamantul nu urmareste acelasi scop ca in primul proces. (asa ca eu, daca as fi fost judecatorul m-as fi uitat mai bine sa vad nu cumva exista intr-adevar tripla identitate: parti, obiect, cauza).

adversarul a pierdut în recursul nostru acţiunea în revendicare prin comparare de titluri împotriva celui care a cumpărat pe legea 112.
acum a formulat o acţiune cerând să se constate calitatea sa de proprietar asupra aceluiaşi imobil, împotriva aceleiaşi părţi.
nu a invocat un alt temei juridic decât art. 480 c.civ.
la fel ca in primul proces, şi-a susţinut calitatea de proprietar pe faptul că este moştenitorul părinţilor săi, care au fost deposedaţi abuziv pe d. 223/1974, decret neconstituţional, care nu este valabil ca titlu al statului. Nu a invocat un alt titlu de proprietate, pe care l-ar fi dobândit ulterior pronunţării deciziei din recursul câştigat de noi.
eu cred că acţiunea este de respins ca neîntemeiată deoarece o altă instanţă s-a pronunţat irevocabil asupra faptului că titlul invocat de el este învins de titlul invocat de noi.
cred că este şi autoritate de lucru judecat
AVLIL a scris:

Poate sa nu fie respinsa, de unde pana unde daca e respinsa una, se va respinge si cealalta?
Daca o actiune in realizare este respinsa pentru ca nu se incadreaza in conditiile de admisibilitate pentru o astfel de actiune, atunci actiunea in constatare poate fi admisibila.
In rest, daca o actiune este respinsa, sunt diverse motive care pot sta la baza: ea poate sa fie inadmisibila, nedovedita, fara numar-fara numar. :D
Nu cunoastem actiunea, nu cred ca acest lucru se poate stabili atat de usor...

revendicarea a fost respinsă ca nefondată, iar posesia aparţine în continuare celui chemat în judecată în acţiunea în constatare.
adversarul a pierdut în recursul nostru acţiunea în revendicare prin comparare de titluri împotriva celui care a cumpărat pe legea 112.
acum a formulat o acţiune cerând să se constate calitatea sa de proprietar asupra aceluiaşi imobil, împotriva aceleiaşi părţi.
nu a invocat un alt temei juridic decât art. 480 c.civ.
la fel ca in primul proces, şi-a susţinut calitatea de proprietar pe faptul că este moştenitorul părinţilor săi, care au fost deposedaţi abuziv pe d. 223/1974, decret neconstituţional, care nu este valabil ca titlu al statului. Nu a invocat un alt titlu de proprietate, pe care l-ar fi dobândit ulterior pronunţării deciziei din recursul câştigat de noi.
eu cred că acţiunea este de respins ca neîntemeiată deoarece o altă instanţă s-a pronunţat irevocabil asupra faptului că titlul invocat de el este învins de titlul invocat de noi.
cred că este şi autoritate de lucru judecat
Eu cred ca actiunea in constatare este inadmisibila in acest caz. Faptu;l ca actiunea in revedndicare a fost respinsa pe fond nu inseamna ca este admisibila actiunea in constatare... asa cum spunea Nicoleta.
Cred ca in cazul de fata actiunea in revednicare este cea prin care ar obtine proprietatea si posesia imobilului, in niciun caz actiunea in constatare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritate de lucru judecat sau nu? bttb63 bttb63 La multi ani! Multumiri anticipate celor ce vor binevoi sa-si dea cu parerea in urmatoarea speta. A si B succesori legali ai lui C. Comisia locala de ... (vezi toată discuția)
Autoritate de lucru judecat sau nu?! Cabinet de Avocatura Ispas Daniel Cabinet de Avocatura Ispas Daniel Speta: Există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă , prin care se respinge, pe cale de excepţie, datorită netimbrării, o cerere de ... (vezi toată discuția)
Instanta de judecata nu a cercetat fondul cauzei icabulancea icabulancea Am deschis un proces intrucit persoana autorizata care a intocmit documentatia cadastrala a modificat limita de proprietate (am formulat Plingere impotriva ... (vezi toată discuția)