avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Solicitare referitor drept de pensie militara pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Solicitare referitor drept de pensie militara pentru sgv conform Legii 263/2010

Buna ziua,
Ma numesc Nicolae Romulus Filip, am fost angajat ca militar pe baza de
contract/sgv si am fost trecut in rezerva pe data de 4 aprilie 2009, la limita de varsta. In momentul trecerii in rezerva aveam varsta de 43 de ani. Dupa aceasta varsta nu mi s-a mai reinnoit contractul cu MApN din cauza legii care scotea "macii" din sistem la varsta de 40 ani, fara plati compensatorii si fara drept de pensie. Tinand cont ca in luna ianuarie 2011 implinesc varsta 45 ani si Legea pensiei unice nr.263/2010 intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011 ne recunoaste dreptul de pensie militara la limita de varsta (45 ani), va rog sa-mi comunicati daca am interpretat corect aceasta lege si daca am dreptul la pensie militara la limita de varsta sau anticipata. Va precizez ca am lucrat in sistem militar 16 ani in conditii deosebite si am efectuat si serviciul militar obligatoriu de 1,4 ani. Doresc sa stiu daca cei 16 ani de contributie la fondul de pensie sunt suficienti sau se
cumuleaza cu contributia platita de angajatori in sistemul civil ( am peste
25 ani de munca cumulati in cele 2 sisteme, militar si civil). Mentionez ca
m-am adresat centrului militar de sector de care apartin si nu m-au putut lamuri in acest sens.
Cu stima,
Nicolae Romulus Filip
Cel mai recent răspuns: pavellevap , utilizator 10:57, 23 Ianuarie 2011
In primul rand, haideti sa lamurim un lucru: incepand cu 1 ianuarie 2011 nu mai exista pensii militare. Exista pensii de care pot beneficia cadrele militare care au realizat stagiul minim de cotizare in specialitate si stagiul complet de cotizare precum si care au implinit varsta standard de cotizare prevazute in anexa 6 a Legii nr. 263/2010, in functie de data nasterii.

In cazul dvs., nascut in ianuarie 1966, varsta standard de pensionare este de 58 de ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare este de 26 de ani si 9 luni iar stagiul minim de cotizare in specialitate este de 18 ani si 4 luni.

Pentru a solicita orice categorie de pensie casei sectoriale de pensii (inteleg ca asta doriti), trebuie sa fi realizat stagiul minim de cotizare in specialitate de 18 ani si 4 luni. Din mesajul dvs. rezulta ca ati lucrat doar 16 ani in sistem militar.

Dar ati scris:
Va precizez ca am lucrat in sistem militar 16 ani in conditii deosebite si am efectuat si serviciul militar obligatoriu de 1,4 ani.

Ce inseamna "in conditii deosebite"? Va intreb pentru ca este posibil ca o perioada sa fi lucrat in grupe de munca si o perioada in conditii deosebite conform HG 1294/2001. Pentru aceste perioade se acorda stagii suplimentare de 3, 6 sau 12 luni.

Precizati mai clar si stagiul realizat in sistem civil. Stagiile sunt extrem de importante.

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna ziua,
va comunic ca in sistemul civil am cotizat 8, 4 ani. Deci ar fi 16 ani plus 8,4 plus 1,4 ani serviciul militar obligatoriu. Vreau sa va precizez ca limita de varsta pentru functia de sgv este conform legii de 45 ani. Daca conform legii, la 45 de ani sgv-istul este scos din sistem cum imi spuneri dvs. ca trebuie sa ies la 58 ani conform anexei 6 din Legea 263/2010? Incadrarea sgv-istului in conditii deosebite de munca este precizat in lege.
ca sa beneficiati de pensionare conform anexei 6 a legii 263, fiind nascut in ianuarie 1966, ar trebui obligatoriu sa aveti un stagiu in specialitate de minim 18 ani si 4 luni, caz in care ati fi beneficiat de pensionare la 58 de ani si 4 luni, cu reducerile aferente conditiilor deosebite, respectiv cate 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite sau grupa a II-a..

conform legii 263.... stagiu de cotizare in specialitate - perioada in care o persoana din sistemul national de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare s-a aflat in una dintre urmatoarele situatii:
1. a avut calitatea de cadru militar in activitate;
2. a indeplinit serviciul militar ca militar in termen, militar cu termen redus, elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar;
3. a fost concentrata sau mobilizata ca rezervist;
4. a fost in captivitate;
5. a avut calitatea de functionar public cu statut special in institutiile din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare;
6. a avut calitatea de militar angajat pe baza de contract si/sau de soldat si gradat voluntar;


insa, dvs nu aveti stagiu in specialitate decat 16 ani plus 1 an si 4 luni armata = 17 ani si 4 luni, deci va lispseste exact 1 an de stagiu in specialitate ca militar de orice fel. Sa retineti ca stagiul minim in specialitate nu tine seama de perioadele suplimentare aferente conditiilor in care ati lucrat, aceste conditii sunt luate in calcul numai la stabilirea stagiului complet de cotizare si atat.

deci, pentru a va incadra la prevederile anexei 6 (pentru militari), deci pentru a putea beneficia de cei 17 ani si 4 luni lucrati in sistemul militar ar trebui sa mai lucrati inca 1 an in acest domeniu, ceea ce pare greu de realizat.

astfel ca veti fi incadrat la anexa nr 5 a legii 263 (pentru civili) unde varsta standard de pensioanare pentru un barbat nascut in ianuarie 1966 este de 65 de ani, cu reducerile aferente conditiilor deosebite, respectiv cate 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite sau grupa a II-a.


Ultima modificare: Duminică, 23 Ianuarie 2011
pavellevap, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data iesirii la pensie, activitate in cadrul mai rova66 rova66 Lucrez in MAI ca si politist din anul 1987(in afara de cei trei ani de scoala militara) La art 41 alin. 2 din HG 257 din 2011 privind normele de aplicare ale ... (vezi toată discuția)
Solicitare referitor drept de pensie militara pentru sgv conform legii 263/2010 honciuc_valy honciuc_valy Ma numesc Valentin Honciuc am fost angajat ca militar pe baza de contract/sgv si am fost trecut in rezerva pe data de 31 mai 2009 , la limita de varsta. In ... (vezi toată discuția)
Despre pensie vladnicolae1955 vladnicolae1955 am lucrat 19 grupa 2,alte servicii 10 ani,3ani scoala militara,cind pot iesi la pensie? nascut 11.11.1955. (vezi toată discuția)