avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive

Nu sunt specialist in doemniu, asa ca apelez la bunavointa dvs.
M-ar interesa si pe mine daca acest act normativ (Legea 193/2000) se aplica si in cazul contractelor incheiate intre 2 persoane juridice. Va intreb pentru ca am observat ca la definirea termenului de consumator sunt trecute persoanele fizice sau asociatiile de persoane fizice.
As vrea sa dezvolt putin: este vorba despre contestarea unei clauze abuzive (asa consideram noi) dint-un contract de asigurare facultativa a unui autoturism (mai pe romaneste, CASCO), incheiat de societatea noastra cu un asigurator. Si anume, este vorba despre conditia de neplata a prejudiciului in cazul furtului autoturismului daca in masina de aflau cheia si/sau actele originale ale masinii.
Astept un raspuns din partea dvs. si eventual alte propuneri de acte normative ce trebuie avute in vedere in cazul formularii unei astfel de actiuni in instanta.

Va multumesc.

P.S.: Sper ca se intelege ce am scris si imi cer scuze daca nu folosesc terminologia uzitata in domeniu (asa cum am spus, nu fac parte din bransa).
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 21:09, 24 Aprilie 2008
Asta am citit si eu, dealtfel am si scris in primul post al meu. Eram curios totusi daca este posibil sau daca exista vreun alt act normativ prin care sa poata fi contestata o clauza abuziva dintr-un contract incheiat intre 2 persoane jurdice.
Daca exista, va rog frumos sa imi spuneti si mie care este acela.
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2008
balexe, utilizator
Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contract, se aplica de regula contractelor asa zise -de adeziune, adica contractelor in care se adera la contract fara a avea posibilitatea de a negocia termenii contractului. Este exemplul contractelor de servicii: asigurari, telefonie, utilitati, etc. Dar, din pacate aceasta lege se aplica persoanelor fizice, pentru persoanele juridice urmand a se gasi alte modalitati de aparare. Succes!!! Av. Albu Adrian
In primul rand, nu vad unde este abuzul. Clauza cu pricina, care cred si eu ca ezxista la majoritatea asiguratorilor, are in vedere o minima diligenta pentru ca masina ta sa nu ajunga in mana vreunui hot.
Astfel, daca asiguratorul te poate obliga sa ai alarma, de ce nu te-ar obliga la mai putin, anume sa nu-ti uiti capul sau cheia in masina?...
Este o diligenta conform codului civil, in acest contract se asimileaza lasarea cheilor sau a actelor in masina unei lipse de diligente a uneia dintre parti. Absolut corect. Are si temei legal si logica, nu vad abuzul...
Apoi, legea 193 nu se aplica, asa cum spunea cineva, contractelor de adeziune, pentru asta exista temei si in codul civil... contractul care nu e negociat de parti e nul...
Legea 193 se refera la acele contracte in care anumite clauze sunt abuzive...
Ea nu se aplica si comerciantilor pentru ca, daca omul obisnuit nustie termenii legali sau comerciali, o societate trebuie sa cunoasca aceste lucruri si sa stie sa recunoasca prevederi abuzive, astfel incat nu necesita aceeasi ocrotire ca o persoana in afara desfasurarii de activitati profesionala sau de profil...
Nu cunosc sa existe prevederi care sa apere si societatile comerciale...
Si nici nu vad unde anume vedeti dv. abuzul.

Daca veti gasi, tras de par, vreun text pe civil, in niciun caz nu veti arata ca ati incheiat un contract nedrept pentru dv. fara un avocat. Pentru ca nu e o bataluie simpla, ci plina de exceptii procedurale si principii de drept. In aceste conditii, mergeti la o consultatie juridica, pentru ca e mai bine ca avocatul care va reprezinta sa va dea solutia si nu sa i-o aratai dv. sau sa i-o bagati, abuziv (:))), pe gat.
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Legea 193/2000-privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianti si consumatori
Art. 4. - (1) O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.
(2) O clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului.
Un exemplu concret> valoarea penalizarilor de intarziere care depasesc cu mult valoarea creantei.
Hai sa detaliez putin.
Intre noi si societatea de asigurari nu exista un contract de asigurare CASCO. Exista un contract incheiat intre firma mea, Porsche Leasing si Porsche Broker de Asigurari, care este semnat de aceste trei parti. Conditiile generale de asigurare imi sunt mie prezentate intr-o anexa la acest contract si sunt cele impuse de asigurator. Deci eu nu aveam posibilitatea sa negociez direct aceste clauze, asiguratorul nefiind parte semnatara.
Mai mult decat atat (nu stiu daca are vreo relevanta, dar sunt curios de parerea dvs.) aceasta anexa nu are spatii de semnat la sfarsit, cum au celelalte anexe. Practic este un xerox dupa conditiile asiguratorului, chiar cu antetul acestuia.

In consecinta, eu pot sa fac o actiune in instanta legandu-ma de prevederile acestei legi?

Alte discuții în legătură

Procedura clauza abuziva contract Imparatul Imparatul Un garant a semnat ca renunta la beneficiul de discutiune dintr-un contract de garantie bancara. Acuma creditorul nu mai poate achita si banca avenit dupa ... (vezi toată discuția)
Camatarie la firmele de leasing Ovidiu Pop Ovidiu Pop buna ziua, in 2008 am incheiat pe societate cu o firma de leasing un contract prin care am achizitionat un autoturism in valoare de 21.000 euro. am platit ... (vezi toată discuția)
Clauze abuzive intr-un contract autentificat raduallan raduallan Este vorba despre o promisiune de vanzare -cumparare a unui apartament, act incheiat intre o persoana fizica si o firma. Promisiunea de v-c s-a incheiat la ... (vezi toată discuția)