avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Autoturism in leasing furat
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Autoturism in leasing furat

In urma cu cateva luni mi-a fost furata masina din fata unei spalatorii auto. In interiorul acesteia, la momentul producerii evenimentului, se afla un rand de chei, fapt pentru care asiguratorul mi-a comunicat refuzul de plata al prejudiciului.
Autoturismul despre care vorbesc l-am achizitionat prin leasing financiar de la Porsche Romania in anul 2007. Contractul a fost incheiat intre utilizator (firma noastra), firma de leasing si brokerul de asigurare. In cuprinsul contractului se stipuleaza pe undeva ca acesta inceteaza de drept in mai multe situatii, printre care si furtul.
Ce inseamna acest lucru? Sa inteleg sa ca eu nu mai am de ce sa continui plata ratelor de leasing, asa cum tot sustin cei de la Porsche? (pe de o parte ii inteleg, ei o incearca, poate tine... ). In mod normal mi se pare firesc sa nu mai platesc; pana la urma, obiectul contractului il reprezinta masina, care nu mai exista sau cel putin nu se mai stie nimic despre ea. Sau macar se poate suspenda derularea contractului pana cand politia sau celelalte organe abilitate vor da o solutie?

Cel mai recent răspuns: balexe , utilizator 17:51, 1 August 2010
ok. si cu toate acestea sunt indreptatit sa nu mai platesc in continuare?
prefer aceasta varianta, daca asiguratorul tot nu vrea sa despagubeasca. Ideal ar fi sa imi recuperez si ce am platit pana in prezent (o suma considerabila si asa), dar daca nu exista sansa, cel putin sunt impacat cu ideea ca nu mai platesc in continuare.
Contractul are putere de lege intre parti. Orice prevedere contractuala, produce efecte juridice. Orice asigurator de tip Casco, din Romania, in partea finala a contractului- stipuleaza aceasta clauza. In urma cu aprox. 5 ani, in contractele catre firmele de asigurari, furtul- indiferent de circumstantele producerii lui, era asigurat. Intr-o speta, o persoana si-a scos masina din curte, a coborat sa inchida portile, portiera era deschisa, motorul pornit si a vazut cum masina sa pleaca fara ea si dusa a fost. A sesizat asiguratorul, a primit contravaloarea - cu care si-a achizitionat alt autoturism. Repet, asta in urma cu cativa ani, cand legislatia nu era clara in privinta furtului. Acum, nu prin orice tip de furt, asiguratorul raspunde pentru prejudiciu.
Imi pare rau sa va dezamagesc. NU, Nu sunteti indreptatit, sa nu va mai achitati datoriile catre PB - proprietar.
Dumneavoastra, veti plati in continuare ratele aferente contractului de leasing. PB, nu are nico vina care a condus la afectarea dvs, de bun.
Solutii:
- Fie, va recuperati autoturismul de la autorul furtului- si anchetat penal pentru furt
. - fie va recuperati atat atat autoturismul + alte interese pecuniare- prin actiune civila indreptata impotr. aut. furtului.
- fie, daca autorul a distrus bunul, l-a dezmembrat- numai banii
- fie, nici una nici alta- ( daca nu va fi prins / sau daca va fi prins in imposibilitatea executarii silite)

PB- este indreptatita sa va oblige la plata creantei, Asiguratorul este exonerat de raspundere.
nu e vb de cazul celebru cu VW-ul Touareg care a fost mediatizat si la tv?
aba812001 a scris:

nu e vb de cazul celebru cu VW-ul Touareg care a fost mediatizat si la tv?


Asta n-am intrebat :D . Acum 1 an si ceva.. a patit-o Mugur Isarescu-guvernatorul Bancii Nationale... care, pe un X5, n-a mai luat nimic. Soferul lui, a coborat din masina sa-si ia tigari.. a lasat cheia in contact, motorul pornit.. si dusa a fost si masina lui :D
Ultima modificare: Duminică, 13 Aprilie 2008
Mihai_cs , Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Leasing masini bilet ordin imobv imobv Buna ziua, Am luat o masina pe firma - in leasing. Masina a fost furata acum 3 saptamani. In contractul de leasing se specifica ca \"locatorul\" (porsche ... (vezi toată discuția)
Obligat sa platesc???? sherezhada88e sherezhada88e Buna ziua, am si eu o intrebare, in cazul unei masini furate daca nu s-a mai platit leasingul la ea de cand a fost furata (mai 2009) pana in prezent si nu sa ... (vezi toată discuția)
Masina imprumutata irineld irineld buna ziua. am imprumutat o masina unui cunoscut,masina pe care o am in leasing. acesta nu mai aduce masina argumentand ca a disparut din parcare. casco nu ... (vezi toată discuția)