avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Avocatul ia termen in cunostinta pentru parte?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Avocatul ia termen in cunostinta pentru parte?

As vrea sa-mi spuneti parerea voastra despre urmatoarea situatie:
Saptamana trecuta am avut un dosar pe dreptul familiei. Al doilea termen. La primul termen, pentru partea adversa-parata-s-a prezentat avocata sa care a solicitat termen pentru aparare. Nu m-am opus. Fiind plecata din tara parata - si facandu-se procedura cu strainatatea, instanta i-a pus in vedere colegei mele sa intrebe partea daca intelege sa isi aleaga domiciliul in tara. La termenul acesta am constatat ca in incheiere parata apare cu termen in cunostinta. I-am solicitat judecatoarei rectificarea incheierii, intrucat parata nu a fost prezenta. Mi s-a replicat ca avand aparator ales, acesta a luat termenul in cunostinta. Mie nu mi se pare corect - doar partea poate primi termen in cunostinta sau mandatarul acesteia (avocata nu avea si procura de reprezentare).
Am discutat si cu alti colegi care mi-au confirmat ca aceasta este o practica mai noua, intalnita la judecatorii tineri care vin din institutul de magistratura. La penal nu s-au intalnit astfel de situatii, insa in dosarele civile se prefera a se da termen in cunostinta avocatului, pentru a nu se mai face citatii.
Astept opiniile voastre!;)
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:08, 24 Aprilie 2008
av_bobic a scris:

In ceea ce priveste TC consider ca instanta a procedat corect textul 153 C.pr.civ.fiind aplicabil corespunzator.
....partea care a fost prezenta la o infatisare, ea insasi sau prin mandatar, chiar neimputernicit cu dreptul de a cunoaste termenul, nu va fi citata in tot cursul judecarii la acea instanta, prezumandu-se ca ea cunoaste termenele ulterioare......

Total adevart. Am citat deoarece consider acest alineat final ca indestulator si de stricta interpretare. Si eu sunt de parere ca instanta a procedat corect
Poate parea :offtopic:

Dar pentru ca tot veni vorba:
1. - daca as fi judecator eu as trimite la plimbare avocatul care ar veni sa ia termen pentru lipsa de aparare. Da' de ce mosule, de cand ai ajuns asa de ... lipsit de aparare? Inteleg sa fie partea lipsita de aparare, caz in care i-ai fi compus o cerere scrisa, fara se te prezinti in fata mea fara delegatie...
si
2. - lamuriti-ma si pe mine de unde vine moda asta stupida a raspunsului: "reprezentat de Icsulescu cu delegatie la dosar". Pe voi nu va zagarie pe creier? Asta-i un pleonasm si suna mai prost decat a urca in sus si a cobora in jos. Pai eu daca n-as avea delegatie in dosar n-as avea tupeul sa spun "reprezentat", pentru ca fara delegatie as fi orice mai putin reprezentant
romascanu a scris:

2. - lamuriti-ma si pe mine de unde vine moda asta stupida a raspunsului: "reprezentat de Icsulescu cu delegatie la dosar". Pe voi nu va zagarie pe creier? Asta-i un pleonasm si suna mai prost decat a urca in sus si a cobora in jos. Pai eu daca n-as avea delegatie in dosar n-as avea tupeul sa spun "reprezentat", pentru ca fara delegatie as fi orice mai putin reprezentant

Pentru ca sunt cauze in care se prezinta o multime de parti, si reprezentantii lor- care la randul lor pot trimite colegi cu delegatii de substituire - pentru un termen, doua, trei. La consilierii juridici la fel, daca procesul dureaza 2-3 ani, se pot schimba sau pur si simplu poate fi delegat la anumite termene altul.
Sunt cauze care tin de mult timp si cu care se umple sala:yeah: Si judecatorul si grefierul se simt putin ca in gara, nu mai stiu cine cu cine voteaza.
Si atunci e bine sa specifici - daca esti al saptelea pentru care se face strigarea si mai urmeaza trei -delegatie la dosar-depun delegatie-depun delegatie de substituire...sau daca din motive SF nu ai inca delegatia-ma oblig sa depun pana la sfarsitul sedintei sau ce scuza mai esti inspirat sa spui.
Consider ca e o prostie, oricum. Nu vad relevanta faptului ca este sau ba delegatia in dosar, in conditiile in care, daca cineva vrea sa o vaza, atunci o poate cere si toate actele efectuate de reprezentant raman, oricum, valide...
Cum adica esti reprezentant cu delegatie? Fata de altul care este reprezentant fara delegatie?
Da, mi se pare redundant...
- Dosar nr. 1, Ics Pics!
- Reprezentat de avocata Mama Gaia, cu delegatie la dosar!
- Trics Nics!
- Reprezentat de mandatar Avram Iancu, cu procura speciala de preprezentare numarul ... din data de ... in forma autentica la notar ...
Daca stam 5 ore sa vedem care raspunde in dosare... :slap: Se termina sedinta seara!
Grefierul nu trebuie sa stie cu cine voteaza, daca io raspund in locul colegului avocat si n-am delegatie in dosar, el e obligat sa treaca prezent. Poate intreba un nume, maxim, daca are un exces de zel!
Apoi, judele, daca se simte ca in gara, imi poate cere delegatie sau ma intreba la ce pagina e... Asta intra in atributiile lui.
Daca judele permite insa oamenilor fara delegatie sa vorbeasca, e vina lui! Mi se pare aiurea sa intrebi: a, esti avocatul neangajat, fara delegatie in dosar? Da, va rog, vorbiti, sa consemnam!
Nu ai delegatie, nu ai nicio calitate in dosar! Orice sustinere este inutila!
De aia cred ca in cazul de mai sus era vorba de termen pentru pregatirea apararii.

Si da, cred ca avocatul ia in cunostinta termenul, caci delegatia e un mandat in conditiile legii 51. Si el semneaza pentru termen in cunostinta si la depunerea actiunii, de exemplu.
gabriellanik a scris:

Saptamana trecuta am avut un dosar pe dreptul familiei. Al doilea termen. La primul termen, pentru partea adversa-parata-s-a prezentat avocata sa care a solicitat termen pentru aparare. Nu m-am opus. Fiind plecata din tara parata - si facandu-se procedura cu strainatatea, instanta i-a pus in vedere colegei mele sa intrebe partea daca intelege sa isi aleaga domiciliul in tara. La termenul acesta am constatat ca in incheiere parata apare cu termen in cunostinta. I-am solicitat judecatoarei rectificarea incheierii, intrucat parata nu a fost prezenta. Mi s-a replicat ca avand aparator ales, acesta a luat termenul in cunostinta. Mie nu mi se pare corect - doar partea poate primi termen in cunostinta sau mandatarul acesteia (avocata nu avea si procura de reprezentare).

ªi eu spun că judecătoarea a procedat corect, considerând că partea a avut termen în cunoştinţă prin faptul că s-a prezentat avocatul ales cu simpla delegaţie avocaţială, deoarece procura notarială dată unui avocat de către un client nu este necesară decât în situaţia în care acel client este reclamant în procesul de divorţ, caz unic, şi face dovada că se află într-una din situaţiile prevăzute în mod expres de art. 614 C.pr.civ.
În toate celelalte cazuri, se aplică dispoziţiile art. 153 C.pr.civ.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2008
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocatul care depunde procura speciala in dosar este obligat sa depuna si delegatie? serbyo serbyo Am si eu o nelamurire. Astazi am intrat intr-un dosar de divort al altui coleg care avea procura dar si delegatie. Clienta lui inainte de deschiderea ... (vezi toată discuția)
un avocat,poate reprezenta o persoana plecata instrainatate,intr-un proces de divort? mihai251979 mihai251979 Buna seara! Sotul, sorei mele a inaintat cerere de divort.A primit 2 citatii acasa ,urmatoarea infatisare urmand sa aiba loc in data de 27.02.2012.Sora mea ... (vezi toată discuția)
Solicitare cerere de divort GeorgePopescu GeorgePopescu Buna ziua, Ma numesc George si am o mare rugaminte, vreau sa ma adresez unui avocat pentru divort, iar intrebarea mea este: daca mai este nevoie sa fiu ... (vezi toată discuția)