avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale recuperare creante
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

recuperare creante

As vrea sa va intreb daca ar merge sa ma folosesc de ordonanta de plata in cazul recuperari creante intre pers juridica si pers. fizice in baza unor inscrisuri sub semnatura privata , avand in vedere ca suntem in cadrul actelor de comert. Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 09:59, 7 Februarie 2011
Nu,nu se poate.
Va puteti folosi de procedura dreptului comun printr-o actiune in pretentii.
dar nici prin somatie de plata care as putea sa ma folosesc de " sau orice alt inscris"? As vrea totusi ceva mai simplu decat dreptul comun care este destul de complicat avand in vedere taxele de timbru si probele . Multumesc mult tuturor.
Asa cum a aratat colega,doar prin actiune civila in pretentii,urmand sa va recuperati aceste cheltuieli de la debitor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011
andymaurul, utilizator
Pentru orice recuperare de creanta intre persoane fizice sau juridice, puteti folosi Ordonanta nr. 5/2001 privind procedura somatiei de plata
Nu se foloseste numai de persoane juridice.
Daca citim cu atentie ce anume trebuie sa cuprinda somatia, la art. 3 vedem:

Art. 3. - (1) Cererea introdusa potrivit art. 2 va cuprinde:
a) numele si domiciliul sau, dupa caz, denumirea si sediul creditorului;
b) numele si domiciliul debitorului persoana fizica, iar in cazul debitorului persoana juridica, denumirea si sediul, precum si, dupa caz, numarul certificatului de inmatriculare in registrul comertului sau in registrul persoanelor juridice, codul fiscal si contul bancar;
c) sumele prevazute la art. 1 alin. (2), temeiul de fapt si de drept al obligatiilor de plata, perioada la care se refera acestea, termenul la care trebuia facuta plata si orice element necesar pentru determinarea datoriei.
(2) La cerere se anexeaza contractul sau orice alt inscris doveditor al sumelor datorate.
(3) Cererea si actele anexate la aceasta se depun in copie in atatea exemplare cate parti sunt, plus unul pentru instanta.

De ce nu poate fi folosita?

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011
Marcel Mihalache, Avocat

Alte discuții în legătură

Plata facturii restante lenart denes lenart denes - avem o firma (in industria termopanelor) care , de cateva zile tergiverseaza (parerea noastra este ca ne minte) , sa ne plateasca o factura restanta ! - cu ... (vezi toată discuția)
Termen de plata breman breman Daca vreau sa lucrez cu firme la care sa le dau un termen de plata de 7 zile (adica sa le dau azi marfa si sa mi-o plateasca dupa 7 zile) cum trebuie ... (vezi toată discuția)
Creanta peraspera peraspera As dori sa aflu ce inseamna mai clar \"creanta certa\" (nu ma refer la limbajul comun). Din punctul cui de vedere o creanta este certa? (vezi toată discuția)