avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale recuperare creante
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

recuperare creante

As vrea sa va intreb daca ar merge sa ma folosesc de ordonanta de plata in cazul recuperari creante intre pers juridica si pers. fizice in baza unor inscrisuri sub semnatura privata , avand in vedere ca suntem in cadrul actelor de comert. Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 09:59, 7 Februarie 2011
Potrivit art. 1 alin. (1) din O.G nr. 5/2001, modificata: “ Procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata, asumate p............printr-un inscris …… insusit de parti prin semnatura….., si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.”
De aici reiese ca inscrisul cerut de lege trebuie sa fie sub semnatura privata si nu autentic (nu stiu de unde ati scos chestia asta).

Caracterul cert al creantei (definit ca si existenta a acesteia ce rezulta din insusi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dansul) este demonstrat prin insusirea de catre parat a sumelor cuprinse in inscris.
Caracterul lichid al creantei rezulta din determinarea precisa a sumei in cuprinsul inscrisului insusit de debitor si opozabil acestuia.
Exigibilitatea, definita ca ajungere la termen a obligatiei de plata este determinata prin actul de creanta.

Initiatorul topicului a zis ca are un inscris sub semnatura privata, in care banuiesc ca este trecuta si suma datorata si ajungerea la termen a obligatiei.

Cred ca v-am demonstrat ca stiu ce inseamna cele de mai sus si, in plus, va spun ca eu am mers numai pe OG 5/2001 (multe, f. multe actiuni care nu mi s-au respins niciodata).
arrwen_evenstar34 a scris:

As vrea sa va intreb ce fel de inscris detine dl ??? Este cumva autentic , cert si exigibil ? d-na colega dana_lavinia , as vrea sa va intreb daca stiti cand devine o creanta exigibila, certa si lichida?
In opinia mea , nu are decat varianta actiunii in pretentii pe dr comun .
cu respect,
Av . Carmen Cristea.


@arrwen_evens34, nu inteleg de ce insistati pe calea dreptului comun, pe motiv ca nu ar fi creanta certa, lichida si exigibila.
Pai, stimata colega, daca nu indeplineste aceste trei conditii, nu va fi admisa cererea nici pe somatie, nici pe ordonanta si nici pe actiune in pretentii, asa ca lasati omul sa incerce ce este mai ieftin si mai repede.
Totusi nu am inteles de unde trageti dvs. concluzia ca nu sunt indeplinite conditiile art. 379 C.p.c?

Va multumesc din suflet. Creantele mele sunt certe , lichide si exigibile , asadar o sa incerc cu aceasta procedura a somatiei de plata. Dar va mai deranjez cu o intrebare .Daca sunt mai multi debitori ,as putea sa-i introduc pe toti in aceeasi actiune cu o singura taxa de timbru intr-un singur dosar sau fac atatea actiuni la care anexez inscrisul doveditor la fiecare cu tot atatea taxe de timbru ?
Fiecare cu dosarul si taxa lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata facturii restante lenart denes lenart denes - avem o firma (in industria termopanelor) care , de cateva zile tergiverseaza (parerea noastra este ca ne minte) , sa ne plateasca o factura restanta ! - cu ... (vezi toată discuția)
Termen de plata breman breman Daca vreau sa lucrez cu firme la care sa le dau un termen de plata de 7 zile (adica sa le dau azi marfa si sa mi-o plateasca dupa 7 zile) cum trebuie ... (vezi toată discuția)
Creanta peraspera peraspera As dori sa aflu ce inseamna mai clar \"creanta certa\" (nu ma refer la limbajul comun). Din punctul cui de vedere o creanta este certa? (vezi toată discuția)