instanta a retinut ca inculpata X a fost atacata de sotul sau, care a lovit-o de mai multe ori. In aceste conditii, X l-a rugat pe fratele sau, Y sa o ajute sa fuga astfel ca acesta a urcat-o in masina sa cu care a plecat, cu toate ca sotul lui X se urcase pe capota masinii. Dupa cateva sute de metri, in ciuda faptului ca Y a condus incet si i-a cerut repetat victimei sa coboare, acesta a cazut lovindu-se mortal.
Ce trebuie sa decida instanta in privinta lui X si Y?
Ma abtin,pentru ca nu stiu cum incearca studentul sa abordeze problema.Poate are deja o opinie formata si incearca sa si-o verifice.La fel de adevarat,aveti perfecta dreptate.
Tema in sesiune?? Unde ai facut facultatea? La bogdan voda? in loc de examen va punea sa faceti niste spete acasa si pe urma va dadea nota pentru ele? Ideea mea era ca este omor din culpa cu prevedere pentru Y, dar ma intrebam daca nu exista o sansa sa fie risc culpabil, pentru ca inculpatul conducea cu viteza redusa si i-a cerut in repetate randuri victimei sa se dea jos, iar decizia acestuia de a ramane pe capota a contribuit la producerea rezultatului. Nu am nevoie sa imi faca cineva tema, am cerut doar o opinie. Crezi ca mi as pierde timpul 4 ani din viata la facultate, sa copiez la examene si mai apoi cand termin sa nu fiu in stare de nimic?
Dragule, fiecare facultate isi programeaza sesiunea in mod diferit, nu toate facultatile sunt in sesiune in acelasi timp, asa ca nu e cazul sa sari. Cand deschizi un topic explica si ce vrei si prezinta-ti si parerea.
Acum revenind si la cerintele tale, trebuie sa analizam criteriul obiectiv examinand fapta comisa de subiect pt a putea stabili daca, in conditiile date, Y putea avea reprezentarea rezultatului periculos care s-a produs ca urmare a actului voit de el. De asemenea trebuie sa urmarim criteriul obiectiv si sa stabilim existenta culpei in raport cu Y tinand seama de starea lui intelectuala, psihica, morala, de conditiile subiective in care se afla atunci cand a savarsit actul voit pt a putea vedea daca Y putea sau nu sa conceapa finalitatea fireasca a actului si rezultatul ilicit.
Asadar eu as merge pe culpa cu prevedere deoarece Y a prevazut rezultatul faptei sale (din aceasta cauza cerandu-i in repetate randuri victimei sa coboare), dar nu a urmarit producerea rezultatului si a considerat fara temei ca acest rezultat nu se va produce.
Dupa cum observi nu am facut facultatea la "bogdan voda", acum sa vedem si alte pareri.
:offtopic: Interventie moderator: corect este, daca ai vreo nedumerire cu vreo speta, sa spui mai intai care este parerea ta. Nu suntem aici pe forum pentru a face temele cuiva si pentru a ajuta pe cineva care are cu adevarat nevoie.
Cod penal 2009
zxz19
Buna ziua
cand a intrat in vigoare Codul penal modificat in 2009?
( ma intereseaza de cand se aplica prevederile art 272- Influentarea ... (vezi toată discuția)