Juls a scris:
Mda....am tot rasfoit formu asta (cel putin cat m-au tinut nervii :D) si tot nu am ajuns la un raspuns concret pt viitorul meu.
Pana acum stiu un singur lucru adevarat care ma poate ajuta sa intru intr-un barou: sa stau pe langa un "maestru" 2 ani (costisitor din cate vad si cate aud)
Draga Juls,
Ti-ai aratat coltii, caci n-ai avut nici rabdarea nici tactul de a obtine ceea ce doreai sa afli.
Iata, spre pilda, eu sunt un avocat care are vechimea necesara pentru a lua stagiari. Si marturisesc ca cel putin intr-o zi din saptamana asta chiar m-am gandit serios la posibilitatea asta. Am stat priponita ore intregi intr-o sala de judecata si, desi biroul meu era aproape, am fost nevoita sa amana intalnirea cu doi clienti pentru ca un singur dosar din fata mea a durat vreo 3-4 ore (nestiind cand il apuca bazdacul pe judecator sa devina la fel de expeditiv cum fusese, de altfel, de dimineata). In clipa aceea chiar mi-am dorit sa fi avut un stagiar care sa stea el in acea sala (unde apropos, cred ca vreo trei sferturi de ora s-a discutat in contradictoriu - si ce dicutii !! - pe exceptia de necompetenta a instantelor romane intr-un dosar cu elemente de extraneitate) si sa-mi fi dat doar un bip cand trebuia sa apar in sala...
Dar ce te faci cand stagiarul, cu mentalitate de sclav tinut in lanturi de "maestru" dispare atunci cand ai nevoie de el, cand nu ai tupeul sa-ti asumi nici macar o amarata de adresa scrisa de el, pentru ca s-ar putea sa nu fie tocmai in... limba romana, cand vrei sa-ti afle a doua zi o solutie si el spune ca n-a aparut pe internet, unde ma pot uita si eu poimaine, si altele asemenea... Iti spun eu: ii vine sa te lipsesti!
Si eu fost stagiar, dar niciodata n-am avut tupeu sa spun am "rasfoit...cat m-au tinut nervii ... si n-am gasit un raspuns". Cautam, citeam, imi formulam un raspuns cum ma taia capul si apoi intrebam: Ce parere aveti, am gasit asta, e corecta solutia la care am ajuns? E buna cererea asta pe care am formulat-o? De multe ori nu capatam decat o confirmare a opiniei mele. Alteori un da, dar fii atenta aici!... ai grija de asta!... reformuleaza asta...
Si daca ar fi sa iau un stagiar, despre care sa ma conving ca ar putea face pentru mine o cercetare a legislatiei pe un anumit aspect, eu asta l-as intreba intai de toate: spune-mi tu ce trebuie sa fac eu (acte de semnat, procedura de urmat) pentru ca tu sa devii stagiar... Daca tu n-ai gasit raspunsul nici macar la ce te doare pe tine, eu cum as putea sa cred ca vrei incerca vreodata sa gasesti un capat de raspuns la vreo problema care ma doare pe mine si n-am inca timp s-o studiez eu insami?