avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva pentru achizitii intracomunitare!!!
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva pentru achizitii intracomunitare!!!

am si o intrebare de contabilitate. imi poate spune si mie cineva( codul fiscal nu am reusit niciodata sa-l inteleg si nici nu sunt contabil) in cazul in care achizitionam bunuri din comunitate(portocale), iar furnizorul nu este platitor de tva, taxa o platim noi in romania?multumesc pentru intelegere.
Cel mai recent răspuns: Bajinaru Ramona , utilizator 19:38, 11 Aprilie 2011
furnizorul nefiind inregistrat in scopuri tva in tara sa, nu se plateste tva nici acolo nici in romania.
multumesc.
Intrucat Codul fiscal nu defineste persoana impozabila si inregistrata in scopuri de tva in Comunitate, ci doar persoana impozabila, adica orice firma cu sediul in Comunitate, eu tind sa cred ca cred ca ambele firme implicate in aceasta operatiune au obligatia inregistrarii in scopuri de tva in ceea ce priveste operatiunile intracomunitare. Cu conditia ca valoarea bunurilor achizitionate sa depaseasca 10000 EUR.

"ART. 1531
Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;

ART. 1301
Achiziţiile intracomunitare de bunuri
(1) Se consideră achiziţie intracomunitară de bunuri obţinerea dreptului de a dispune, ca şi un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinaţia indicată de cumpărător, de către furnizor, de către cumpărător sau de către altă persoană, în contul furnizorului sau al cumpărătorului, către un stat membru, altul decât cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor."

E o discutie interesanta. Eu nu am gasit in codul fiscal nimic legat de relatia cu o persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA din UE, ci doar cu o persoana impozabila definita conform 127 Cod Fiscal

"ART. 127
Persoane impozabile şi activitatea economică
(1) Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi.
(2) În sensul prezentului titlu, activităţile economice cuprind activităţile producătorilor, comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate. "

Ce ziceti? E chiar interesant!
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
Performia Finance, Contabil
obligativitatea inregistrarii in scopuri tva pentru operatiuni intracomunitare se aplica numai in cazul serviciilor prestate sau primite de persoane impozabile neinregistrate in scopuri tva in tarile lor.
daca analizati cu atentie sintagma "care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România", vei observa ca persoana impozabila are obligatia sa se inregistreze in scopuri tva, doar daca efectueaza achizitii taxabile in romania.
o astfel de achizitie nu poate fi taxabila in romania, din moment ce aceasta este scutita in tara furnizorului, fiind efectuata de o intreprindere mica ce aplica regimul special de scutire (echivalentul art. 152 din codul fiscal)
Insist doar din intentia de a lamuri acest aspect. Mi se pare foarte logic ce ziceti d-voastra, dar din pacate eu nu gasesc in codul fiscal ceva care sa sustina acest punct de vedere. Mi se pare si mie aberant ca o operatiune care in mod normal ar fi netaxabila in Romania sa fie taxata doar pentru ca se achizitioneaza ceva de afara. Dar in acelasi timp mai intreb de ce la prestari servicii se aplica obligativitatea iar la achizitii nu s-ar aplica.

Si atunci.....

ART. 126
Operaţiuni impozabile
(1) Din punct de vedere al taxei sunt operaţiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) operaţiunile care, în sensul art. 128 - 130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în sfera taxei, efectuate cu plată;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 132 şi 133;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizată de o persoană impozabilă, astfel cum este definită la art. 127 alin. (1), acţionând ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor să rezulte din una dintre activităţile economice prevăzute la art. 127 alin. (2);

ART. 1321
Locul achiziţiei intracomunitare de bunuri
(1) Locul achiziţiei intracomunitare de bunuri se consideră a fi locul unde se găsesc bunurile în momentul în care se încheie expedierea sau transportul bunurilor.

Deci cum ramane cu limita de 10000 EUR? Se aplica sau nu intre neplatitori de TVA? Care e motivul pentru care nu considerati operatiunea ca fiind "o achizitie intracomunitara taxabila in Romania"?

Multumesc si astept cu interes raspunsul d-voastra! :)

Alte discuții în legătură

Registrul operatorilor intracomunitari julyana2010 julyana2010 Buna dimineata, Doresc confirmarea conform articolelor din Codul Fiscal prin care PFA-ul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru serviciile ... (vezi toată discuția)
Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare aby72 aby72 Sunt interesata de aceste achizitii intracomunitare..ma poate ajuta cineva?de curand am deschis firma,(mentionez ca nu este platitoare de TVA) si doresc sa ... (vezi toată discuția)