avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legalizare si investire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legalizare si investire

Buna ziua,
am fost la tribunal, mi s-a spus de la arhiva ca dosarul este la semnat pt a pleca la Curtea de apel pt recursul inaintat de angajator. Pt. legalizare si investire trebuie depusa cerere in fiecare zi de joi, am intrebat daca vin joi sa fac cerere si mi s-a spus ca nu mai gasesc dosarul, ca pleaca la Curte.
Deci nu mai pot legaliza decat dupa recurs( daca pastreaza hotararea primei instante)?
Este vreun termen de prescriptie?
Va rog , puteti sa imi explicati pasii urmatori ca avocata mea m-a lasat balta dupa ce mi-a castigat in prima instanta procesul.( litigii de munca)
Cel mai recent răspuns: otto2007 , utilizator 15:19, 25 Aprilie 2008
Vera a scris:

Nu este nevoie de executor.Formulati in scris o cerere prin care cereti soc.sa va achite drepturile castigate .Cererea o formulati in 2 ex. si o inregistrati la societate, un ex il pastrati pt.dvs.Daca in termen de 15 zile de la inregistrarea cererii nu va achita aceste drepturi, formulati o plangere penala la politie.


am formulat cererea si am depus-o la registratura Societatii.Sigur nu va achita drepturile in 15 zile. Va intreb : daca fac plangere penala la parchet( acolo o depun, nu?) hotararea primei instante care cer sa fie pusa in executare nu trebuie sa fie legalizata? O pot depune in copie asa cum am primit-0? Va intreb pt. ca nu am legalizat-o si acum nu mai este la tribunal ca sa o pot legaliza, este la curte pt. recurs.
Codul muncii prevede:
Art. 277. - Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
Art. 278. - Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind reintegrarea în muncă a unui salariat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.
Art. 279. - (1) În cazul infracţiunilor prevăzute la art. 277 şi 278 acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea persoanei vătămate.
(2) Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Depuneţi la angajator cerere în temeiul art. 277 Codul muncii, exemplarul dv. neapărat să aibă nr. de înregistrare la sediul societăţii, menţionând că în cazul în care nu se va conforma acestei prevederi legale, veţi depune o plângere penală. Cererea să fie însoţită de hotărâre, chiar dacă nu este investită.
Vă spun, din câte cazuri am avut, nici o firmă nu a aşteptat expirarea termenului de 15 zile prevăzut de lege, în acest termen chemând fostul angajat pentru plata drepturilor salariale.
Aveţi grijă la calcule în cazul în care instanţa nu a stabilit în mod cert suma....
instanta a stabilit exact suma, eu nu cred ca vor plati ci se vor prevala de faptul ca au facut recurs.. Art.277 spune de hotararile definitive. Hotararea mea este data de prima instanta cu recurs in 10 zile ceea ce au si facut. Nu am mentionat in cerere ca voi face plangere penala . Am cerut aplicarea hotararii in baza art. 377 indice 1 CPC si art. 278 Codul muncii .Am mai cerut respectarea termenului potrivit art. 83 din legea 168/1999. E bine?
Nu cred ca voi face mare branza cu plangerea penala dar avand in vedere ca recursul poate dura mult ma gandeam ca poate asa i-as determina sa imi dea banii. Nu cred ca pot pierde in recurs deoarece calculele rezulta din expertiza contabila si cererea de chemare in judecata are la baza procesul-verbal al ITM in urma controlului efectuat care atesta dreptul meu de a mi se plati acei bani. Dar... traim in Romania...
În acest caz, este bine că aţi depus cererea, dar eu aş fi aşteptat finalizarea recursului. Este posibil ca angajatorul să se sperie şi să vă achite drepturile salariale înainte de soluţionarea recursului.
Oricum, chiar după expirarea celor 15 zile, poliţia va suspenda cercetările până la data finalizării recursului, moment în care, dacă recursul angajatorului a fost respins, va trebui să faceţi o nouă cerere la angajator şi din acel moment calculaţi 15 zile. Există riscul însă, ca datorită unui viciu de procedură, instanţa să caseze hotărârea şi să dispună rejudecarea.
Vă recomand ca în recurs să vă angajaţi avocat care să vă reprezinte interesele, pentru a nu avea surprize legate de amânări nejustificate, lipsă de procedură etc.
1. In urma sfaturilor primite am depus acea cerere Societatii care... culmea, astazi mi-a comunicat ca imi va achita banii, imi vor fi virati in cont. In timpul procesului in prima instanta am avut avocat, a avut si partea adversa. Dupa hotarare d-na avocat nu a mai raspuns la telefon. Da, e posibil sa invoce vicii de procedura dar cam greu deoarece la absolut toate termenele partea adversa a fost prezenta prin avocat. Mai mult decat atat judecatorul care a judecat cauza este presedintele sectiei a 8-a litigii de munca. Si daca s-ar casa hotararea iar ei imi dau banii eu trebuie sa ii dau inapoi imediat dupa casare? Acu" .. m-ati speriat si nu stiu ce sa fac pt ca sunt destul de multi bani .

Alte discuții în legătură

Primit hotarare judecatoreasca.ce urmeaza?putin ajutor va rog! ContSters145300 ContSters145300 Buna ziua, Am primit astazi o hotarare judecatoreasca intr-un litigiu pe care l-am avut cu societatea unde am lucrat.Scrie ca ei trebuie sa-mi plateasca ... (vezi toată discuția)
Angajator care refuza plata 1 salariu compensator castigat de angajat in instanta brezan brezan Am fost disponibilizat cf. art. 65 din Codul Muncii. La lichidare, am solicitat si plata unui salariu compensator cf. Contractul Colectiv de Munca la Nivel ... (vezi toată discuția)
Plata drepturilor salariale in urma unei hotarari judecatoresti MatusaVulpe MatusaVulpe Buna ziua, Am castigat in instanta un litigiu de munca, pentru care angajatorul este obligat sa ma repuna pe post, m-a repus fara sa semnez acte altele in ... (vezi toată discuția)