avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

Buna ziua,
Va supun atentiei urmatoarea situatie:
In 2007 am incheiat un Contract de executie/vanzare a unui apartament intr-un ansamblu rezidential,constructie ce urma a fi finalizata in nov 2008,cum nu a fost finalizat am cerut returnarea avansului pe cale amiabiala,neprimind niciun raspuns am actionat in instanta si am castigat procesul societatea respsctiva fiin obligata la plata avansului si a cheltuielilor de judecata.
Am angajat un executor pentru recuperarea sumei,dar in urma cercetarilor acestuia a constatat ca nu are ce recupera de la debitor,ultima solutie fiind executarea imobiliara.Aici intervine problema: societatea respectiva in anul 2008 a contractat un credit la o banca garantand cu imobilul si contractele de constuctie/vanzare incheiate pana la acea data si pentru cele viitoare precum si cu terenul pe care este ridicata acea constructie si care este de fapt proprietatea sotiei administratorului (asociat unic) al respectivei societati si cu care societatea are un contract de comondat (cesiune)nu stiu exact termenul dar in niciun caz vanzare (deci societatea este proprietata doar pe imobil nu si pe teren).Din spusele executorului va fi foarte greu (imposibil) sa vanda imobilul deoarece se afla pe terenul altcuiva .
Intrebarea mea este urmatoarea: Daca executorul cere vanzarea imobilului,banca declara creditul scadent inainte de termen si executa ipoteca,aceasta se va rasfrange si asupra terenului adus ca si garantie si a carui proprietar este sotia administratotului societatii respective si vanzarea poate decurge in bune condiii sau nu ?

In alta ordine de idei,executorul ma sfatuieste sa depun o plangere penala inmpotriva administratorului (actionar unic) si sotiei acestuia pentru inselaciune deoarece acesta in contractul semnat cu mine a promis vanzarea cotei indivize din teren desi acesta nu era proprietatea societatii.

Multumesc pentru orice sfat
Cel mai recent răspuns: nicu_vlad , utilizator 08:54, 28 Ianuarie 2011
Dvs. aveti deja pe rol dosar de executare, presupun ca ati avansat cheltuieli in dosarul respectiv, ar trebui sa continuati executarea silita prin urmarirea imobilului, cu atat mai mult in situatia in care e singurul bun urmaribil. Inscrieti-va somatia de plata imobiliara la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, chiar daca este si ipoteca in favoarea bancii. Constructia are carte funciara, probabil societatea are un drept de superficie asupra terenului, care se va transmite odata cu dr de propr asupra constructiei.
Solicitati executorului jud. sa obtina informatii privind suma datorata in prezent bancii, ca sa puteti evalua mai bine situatia. Executorul judecatoresc poate incepe procedura de urmarire imobiliara, la cererea dvs., urmand ca din pretul obtinut , dvs. fiind creditor chirografar ( aveti un drept de gaj general asupra averii debitorului), creanta ipotecara sa fie indestulata cu precadere. Precizez ca toate cheltuielile efectuate pentru urmarirea imobilului ( taxe de timbru, cheltuieli de executare, taxe OCPI) sa le recuperati integral, acestea fiind primele care se recupereaza ( art. 563 , 564 C. Proc. Civ.). Distribuirea pretului va fi astfel:
1. cheltuieli de judecata, cheltuieli executare silita;
2. creanta ipotecara;
3. creanta dvs.
Aveti o certitudine: daca se vinde imobilul, recuperati chelt de judecata si cele de executare in totalitate si, in functie de creanta bancii si valoarea constructiei, partial sau total creanta dvs.. Daca renuntati, nu recuperati nici o suma.
Intradevar executarea silita a fost demarata in octombrie anul trecut si au fost avansate cheltuieli de executare,dureaza mai mult intrucat judecatoriile au dat in general termene de 2-3 luni si abia la sfarsitul acestei luni va fi cel de la judecatoria sector 3 unde este imobilul,pana acum au iesit cele in care s-a cerut poprirea pe conturi dar cum conturile sunt goale executorul a facut mai multe cercetyari si a reiesit ca alte bunuri nu are in afara imobilului cu pricina.Totodata mi-a atras atentia ca se poate lovi de situatia in care sa nu poata vinde imobilul din cauza terenului si ma sfatuieste sa fac plangere penala pe numele administratorului pentru a putea sa ma constitui parte civila si poate asa putem sa mai recuperam ceva (ma rog ea de fapt mizeaza pe impactul psihologic al unui proces penal si poate asa sa-l convingem sa-si plateasca datoria)
Stiam ca are imobilul si terenul ipotecate la banca pentru un credit in valoare de 1.700.000 euro.
nicu_vlad a scris:

cermak gruianu a scris:

Sustineti ca imobilul este proprietatea S.C.
In baza caror acte?
Conform codului civil, proprietarul terenului se prezuma ca este si proprietarul constructiei...pana la proba contrara.Deci?



Autorizatia de constructie spune ca beneficiar este SC constructor SC,din asta nu rezulta ca SC este proprietarul constructie ?


Teoretic, pentru intabularea dreptului de proprietate asupra unei constructii trebuiesc urmatoarele:
- Cerere tip de la ANCPI;
- Documentaţie cadastrală recepţionată, în situaţia în care nu a fost deschisă o carte funciară pentru imobilul respectiv ori s-a modificat descrierea imobilului;
-Certificat eliberat de primăria în circumscripţia căreia se află situat imobilul, prin care să se ateste finalizarea construcţiei;
- Certificat fiscal cu valoarea de impozitare;
-Act de constituire a dreptului de superficie, în cazul în care proprietarul construcţiei nu este şi proprietarul terenului;
- Dovada achitării integrale a tarifului.

Beneficiarul autorizatiei de construire parca...nu echivaleaza cu "proprietarul imobilului"...trebuiesc verificate actele si aflat regimul juridic al fiecarui imobil in parte, precum si relatiile contractuale/juridice dintre S.C. si proprietarul terenului, ca sa puteti sti cu ce formalitati incepeti/continuati.


Nicule, in orice contract de la banca scrie ca se poate declara scadent anticipat creditul pentru executari silite pornite de terti asupra debitorului sau bunurilor acestuia.
Tu ai zis ca si blocul si terenul sunt ipotecate pt creditul asta. Daca o faci destul de profi cu un executor bun, vei reusi sa determini banca sa declare scadent anticipat creditul si sa inceapa si ea executarea silita pe cele 2 garantii..... Chiar daca garantii ipotecari sunt diferiti ca si entitati. Asa le pui banca in cap si daca nu au pile acolo....s-ar putea sa iti rezolvi tu problema imediat...adica sa te inchizi cu golanii astia...golanii fiind presati de banca..
interesant este ca aceasta constructie este amelioratiune adusa terenului si oricum urma regimul acestuia....ipoteca....si tot aia era...
Oricum tu poti incepe numai pe constructie...la o eventuala scoatere la licitatie cine stie ce rom apare si ii place constructia.... :) si ia si terenul :)) Glumesc

Alte discuții în legătură

Executare silita pornita impotriva altei persoane decat debitorul real Irina S. Irina S. Titlu executoriu: contract de garantie cu ipoteca. Debitor SC X SRL. Inainte de inceperea executarii silite creditorul este de acord printr-o Declaratie ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut garantat cu ipoteca pe un teren ContSters102262 ContSters102262 Buna ziua. In anul 2007 am incheiat cu o banca un contract de imprumut garantat cu ipoteca pe terenul pe care urma sa-l achizitionez cu banii ... (vezi toată discuția)
Daca un imobil este ipotecat unei banci, iar valoarea sumei restante este mai mare decit valoarea imobolului, altcineva poate cere executarea silita cristipescar cristipescar daca imobilul este ipotecat unei banci iar valoarea restanta a creditului este mai mare decit valoarea imoblului altcineva poate cere executarea silita ??:O (vezi toată discuția)