avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie militara anticipata- cum pot evita suspendarea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie militara anticipata- cum pot evita suspendarea platii ei?

Buna ziua

O persoana este pensionata militar anticipat si doreste sa isi infiinteze o societate cu asociat unic, la care sa fie administrator si eventual si salariat

Din toate legile pe care le-am citit pe aceasta tema rezulta ca aceasta persoana nu poate sa fie platita in baza unui CIM fara ca pensia sa nu i se suspende.

Care este posibilitatea ei reala de a-si conduce firma infiintata, cum vor fi considerate dividentele de la sfarsit de an iar in baza oug 58/2010, daca nu isi poate intocmi un CIM, cum un contract de administrare ar putea sa i se considere venit permanent si dependent.

Ideea este ca aceasta persoana doreste si plata pensiei, si un salariu si dividente, ca munceste pentru el, reglementarea ca cele 2 venituri sa nu depaseasca venitul mediu brut in baza lg.329/2009 mai este valabila?
Cel mai recent răspuns: selira , utilizator 09:20, 25 Ianuarie 2011
Legea 329/2009
Art. 17
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativteritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Incepand din 3 iulie 2010, data intrarii in vigoare a Legii nr. 119/2010, pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale au devenit pensii pentru limita de varsta. Prin urmare, incepand cu 3 iulie 2010, persoana pentru care intrebati este beneficiar de pensie pentru limita de varsta.

Art. 171 din Legea nr. 263/2010 prevede urmatoarele:
La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv categoriile de pensii prevăzute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, devin pensii în înţelesul prezentei legi.

Pensiile prevazute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 erau pensii pentru limita de varsta cand a intrat in vigoare Legea nr. 263/2010 si isi pastreaza acelasi regim, de pensii pentru limita de varsta, si potrivit acestui act normativ. Concluzia este foarte clara: un beneficiar de pensie pentru limita de varsta poate cumula nelimitat pensia cu alte venituri.

Prevederile Legii nr. 329/2009 referitoare la cumulul pensiei cu alte venituri nu vizeaza sectorul privat.

Ultima modificare: Marți, 25 Ianuarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
va multumesc foarte mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie - salariu alecramm alecramm sunt pensionar mapn cu pensie partial anticipata si angajat functionar public se pot cumula sau nu avand in vedere lg 164 / 2001, lg ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salariu pentru pensionar militar anticipat ralucagogiltan ralucagogiltan o persoana care a lucrat in sistemul penitenciar si s-a pensionat anticipat in 2007, poate cumula in perioada 2007 - 2011 pensia anticipata cu salariu obtinut ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie cu salariu raluka_ioa raluka_ioa Buna ziua, Pot incheia un cim cu timp partial unei persoane care a iesit la pensie? Multumesc anticipat (vezi toată discuția)