avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cumul pensie - salariu pentru pensionar militar ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cumul pensie - salariu pentru pensionar militar anticipat

o persoana care a lucrat in sistemul penitenciar si s-a pensionat anticipat in 2007, poate cumula in perioada 2007 - 2011 pensia anticipata cu salariu obtinut ca si angajat cu contract al unei societati din domeniul privat.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:48, 5 Ianuarie 2012
Persoanele pensionate anticipat nu pot cumula pensia cu salariul.
Art.118 din Legea nr.263/2010
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).
este adevarat ca o data cu aparitia legii 119/2010 militarii pensionati anticipat se considera pensionati la limita de varsta. daca da, mai ramane valabila interdictia cumularii pensiei cu salariul
Incepand din 3 iulie 2010, data intrarii in vigoare a Legii nr. 119/2010, pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale devin pensii pentru limita de varsta. Prin urmare, incepand cu 3 iulie 2010, asadar acea persoana este beneficiara de pensie pentru limita de varsta.

De casemenea, art. 171 din Legea nr. 263/2010 prevede: La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv categoriile de pensii prevăzute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, devin pensii în înţelesul prezentei legi.

Asadar , persoana respectiva este beneficiar de pensie pentru limita de varsta, si poate cumula pensia cu alte venituri.
Ma intereseaza subiectul si pe mine, dar as vrea o precizare: eu sunt pensionar militar anticipat(am 50 de ani) deci potrivit Legii 119/2010 si pensia mea devine pensie de limita de varsta. In consecinta pot si eu sa cumulez pensia cu salariul la o companie care desi nu e bugetara are actionari unitati administrative, chiar daca pensia depaseste cu putin salariul mediu brut pe economie?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
costelion, utilizator
Daca nu este unitate bugetara, atunci puteti cumula salariul cu pensia indiferent de cuantumul acesteia ...

Alte discuții în legătură

Pensie militara anticipata- cum pot evita suspendarea platii ei? selira selira Buna ziua O persoana este pensionata militar anticipat si doreste sa isi infiinteze o societate cu asociat unic, la care sa fie administrator si eventual si ... (vezi toată discuția)
Cumul salariu cu pensie luciamanta luciamanta Aş dori să aflu dacă un salariat poate cumula pensia cu salariul, în condiţiile legislaţiei actuale. Un salariat care împlineşte limita de vârstă ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salariu danyela36ro danyela36ro UN SALARIAT CARE ESTE PENSIONAR M.A.N. POATE LUCRA INTR-O INSTITUTIE PUBLICA SAU REGIE AUTONOMA.TREBUIE SA RENUNTE LA PENSIE? (vezi toată discuția)