Stie cineva sa enumere riscurile pe care le acopera asigurarea obligatorie de raspundere profesionala a avocatilor? Un prienten si-a pus problema de exemplu daca aceasta asigurare ii acopera riscul de a nu se fi putut prezenta la un termen...se suspenda cauza si trebuie sa mai timbreze dinnou cu 1/2 din timbrajul initial...iar clientul normal ca nu mai e d acord sa plateasca? Eu i-am raspuns ca acest risc nu este acoperit de aceasta asigurare. Personal colaborez cu mai multi brokeri de asigurari de talie internationala care mi-au expus anumite riscuri acoperite dar la mai multe intrebari de genul celei d mai sus nu erau siguri ce sa raspunda.
Daca nu s-a putut prezenta la un termen, avocatul putea sa isi asigure substituire, sau ulterior sa justifice aceasta imposibilitate de a se prezenta, astfel ca sa nu i se poata imputa pierderea procesului.
Raspunderea profesionala pentru mal-praxis se refera la altceva, la "prostie", incompetenta etc.
Polita de asigurare acopera pana la o anumita suma prejudiciul cauzat clientului, suma prevazuta in Statutul avocatilor.
Ati citit contractul de asigurare sa vedeti ce riscuri acopera?
in mod normal respectiva asigurare acopera orice prejudiciu produs unui tert urmare a neexecutarii sau executarii defectuase a unei activitati profesionale cu conditia ca prejudiciul sa fie dovedit si sa exeste o legatura de cauzalitate constatata intre creerea prejudiciului si activitatea profeseionala.
In principiu taxa de timbru pentru repunere pe rol o datoreaza partea ,nu avocatul, respectiva parte putandu-se indrepta impotriva avocatului pe care il considera culpabil pentru executarea defectuasa a activitatii sale profesionale. in cazul in care va dovidi culpa profesionala a avocatului si va demonstra prejudiciul rezultat din aceasta culpa atunci asiguratorul este bun de plata.