Fiica mea plecata in strainatate este chemata in instanta in calitate de parat, de catre vecin- in calitate de reclamant deschizand o actiune pentru : 1.stabilirea dreptului de proprietate prin uzucapiune (jonctiunea posesiei)
2.solicita intabularea dreptului de proprietate (teren,casa cumparate de aprox.12 ani)
3.solicita cheltuieli de judecata in caz de opozitie.
Intrebarea mea este; ce sa fac eu in calitate de mama deoarece am primit in cutia mea postala 2 citatii pana in prezent pe numele fiicei mele, mentionez ca fiica mea are domiciliul la un alt numar de casa iar ea fiind plecata nu se poate prezenta la judecatorie.In citatie se solicita sa depuna intampinare cu 5 zile inainte de termen.Pot eu sa depun o adresa la registratura judecatoriei prin care sa le aduc la cunostinta ca fiica mea este plecata pe termen nedeterminat si nu detin adresa ei postala, sau ce ma sfatuiti sa fac. Va multumesc.
Chiar va sfatuiesc sa faceti acest lucru. Si chiar sa va duceti personal la termenul de judecata si sa o depuneti la judecator. II puteti explica chiar in sedinta aceste aspecte. Mult succes.!
Deoarece am inteles ca fiica d-voastra sta la un alt numar, deci nu are domiciliul la d-voastra, nu este indeplinita una din conditiile citarii-art.88 c.pr.c--numele, domiciliul si calitatea celui citat.Art.92 c.pr.c -inmanarea citatiei se va face personal celui citat, care va semna adeverinta de primire.Deci reclamantul sa faca bine sa se intereseze de domiciliul corect. D-voastra,nu puteti merge in instanta doar daca aveti act de mandat din partea fiicei .Ea este chemata in calitate de parat-vecin, pentru opozabilitate ca sa arate ca este de acord sau nu cu limitele proprietatii pt.care cere uzucapiune.Este destul de obraznic pt. a cere si cheltuieli de judecata pt. opozitie(opozitie la ce ?-poate nu este de acord fiica cu limitele proprietatii pt.care se cere uzucapiunea si atunci reclamantul o sanctioneaza cu cerere de cheltuieli, pentru sperietura).Nu e posibil ca fiecare sa stea la cheremul altuia sub sanctiunea cheltuielilor de judecata.Nu semnati nici o citatie, fiind adresa diferita a fiicei d-voastra fata de adresa d-voastra.
Nedetinand adresa fiicei, ,reclamantul trebuie sa arate ca , desi a facut tot ce i-a stat in putinta , nu a izbutit sa afle domiciliul paratului,(ceeace este destul de greu deoarece nici d-voastra se pare ca nu o stiti) si se va dispune citarea prin publicitate-si acest lucru dureaza iar procesul stagneaza.
Va multumesc pentru promptitudine!Fiica mea in principiu este de acord cu limitele proprietatii, ea a dobandit proprietatea in 2010 prin contract de vanzare cumparare unde s-a efectuat raport de expertiza tehnica, s-a intabulat si totul este in regula, nu are obiectiuni asupra hotarelor care au fost la cumparare, dar vecinul in intampinare la nr.top care-l invoca scrie "pentru o suprafata foarte mica".Problema mea cea mai mare este ca au astazi am semnat pentru primirea celei de a 2-a citatii (prima citatie am gasit-o in cutia postala si nu am semnat de primire), factorul postal spunandu-mi ca daca nu semnez de primire o lipeste pe poarta unde are domiciliul fiica mea.Totodata va relatez ca fiica mea va veni acasa dar numai in august.
Ati semnat dar nu mai semnati alta citatie.Lasati sa o afiseze la domiciliul fiicei, iar aceasta cand va veni, in august(d-voastra nu stiti) sau la anul sau peste 2 ani , va arata cu bilet de tren,de avion,de adeverinta de serviciu, ca i-a fost imposibil sa se prezinte(la cheful unui reclamant care vrea sa-si rezolve treburile).
Fiica d-voastra va mai poate trimite o procura autentificata(la notariat sau ambasada, daca este in strainatate)prin care va imputerniceste sa o puteti reprezenta la proces in calitate de mandatar, si se termina dandanaua. Va prezentati d-voastra cu mandatul la proces dar mai dureaza pana obtine acest mandat asa ca probabil,in callitate de mama,veti solicita amanarea procesului pana la primirea mandatului(ca sa nu aratati rea vointa) de reprezentare.Reclamantul mai are destul de multe lucruri de adunat, expertiza, acte, ceilalti vecini (poate o avea relatii si uzucapiunea se va rezolva peste noapte) asa ca si fiica d-voastra va avea timp sa faca acel mandat.Nu va mai lasati timorata de orice lucru, incercati sa va cunoasteti drepturile si obligatiile sociale,civile. Ma intreb totusi,pentru uzucapiune se cheama ca parati eventuali mostenitori,comuna, rudele.Fiica d-voastra are vreo legatura de rudenie cu acest [/u]reclamant de o cheama ca parata?-uzucapiunea nu este o actiune in constatare sau granituire S-ar putea ca fiica d-voastra sa nu aiba nici calitate procesuala pasiva, neavand de a face nimic cu proprietatea respectivului.Doar ca vecina ,nu are calitate procesuala pasiva in actiunea de uzucapiune.
Va multumesc mult pentru promptitudine si incurajari. Va relatez ca fiica mea are doar calitatea de vecina, se pare ca fiica mea ar mai avea dreptul fata de granituirile celor doua proprietati care asa se mentin de ani de zile inca la cativa mp (asa reiese din documentatia cadastrala)si cred ca acesta este motivul solicitarii de cheltuieli de judecata. Dar acum mai abuzez de bunavointa dvs., eu am facut o adresa catre judecatoria unde se afla pe rol procesul, prin care aduc la cunostinta ca nu detin adresa fiicei mele si nici act de mandat, ca a fost citata si la o adresa cu alt numar de casa, poate mai aveti rabdare si timp sa imi indicati daca mai este cazul sa trimit aceasta adresa, imi fac probleme pt.ca am semnat citatia. Va multumesc.