Am achizitionat un apt recent si la prima intalnire cu administratorul am fost informat ca fostii proprietari au o "restanta" de 356 de m3 apa rece. Cel mai probabil, au dat indexul "din burta" si au mers asa tot timpul.
Per total, restanta pe luna Nov - care le apartine in totalitate - se ridica la 1550 RON.
Dupa multe discutii amiabile, accestia refuza inca plata pe motiv ca au adeverinta de la asociatia de prop cum ca nu au restante. Adeverinta a fost necesara la notariat pentru ctr de vanzare-cumparare si cel mai probabil ca au obtinut-o cu "hai ma nene".
Au venit si ei sa vorbeasca cu administratorul si acum aud lucruri diferite - ei spun ca nu platesc nimic, administratorul spune ca ii asteapta sa plateasca.
In cazul in care nu se va plati aceasta datorie si implicit nici cea pe Decembrie, care tot lor le apartine, am castig de cauza la un eventual proces?
Ma gandesc ca in baza declaratiei pe proprie raspundere cum ca se obliga sa nu lase imobilul cu restante - declaratie scrisa in ctr de vanzare-cumparare nu am cum sa pierd in instanta.
Mergeti si il luati la intrebari pe administrator de unde a scos el 352 m3 apa.
Ce regularizare e aia cu 352 m3?
Dati-l in judecata pe fostul proprietat daca a scris in contract ce ati spus.
Faceti o solicitare scrisa presedintelui asociatiei prin care cereti ca administratorul sa explice, in scris, care si de unde vine problema cu "restanta" de 365 mc care este una uriasa. Ok, nu declari corect consumul, dar regularizarea cred ca s-a facut dupa vreo 4-5 ani de rezulta o asa mare diferenta.
Acest punct de vedere al asociatiei o anexati intampinarii catre instanta.
Situatia este simpla: pana la momentul transferului de proprietate datoriile apartin fostilor proprietari. Faptul ca s-a eliberat o chitanta cu lipsa datoriilor e irelevant, pentru ca aceasta atesta numai situatia la data emiterii ei, nu priveste si datorii aparute dupa data transferului dar tot aferent perioadei dinainte.
Daca nu platesc de buna-voie, ii puteti da in judecata cu mari sanse de succes, dar numai daca puteti dovedi ca acei metri cubi (si orice alte cheltuieli pe care vreti sa le cereti) au fost consumati inainte de data transferului proprietatii.
.....si daca le cunoaste adresa unde s-au mutat dupa ce au vandut.
In proportie covarsitoare fostii proprietari-restantieri la ultimele consumuri se fac nevazuti si li se pierde urma.
Daca litigiile ar sta in cunoasterea adresei paratului probabil ca n-am vorbi de supraaglomerarea instantelor. Reclamantul trebuie sa dovedeasca doar ca a facut diligente rezonabile pentru aflarea adresei paratului, dar instanta poate face foarte bine adresa la serviciul de evidenta a persoanei si sa afle absolut orice. In fond, in CVC exista CNP-ul si tot felul de alte date ale fostului proprietar.