avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Recunoastere permis de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Recunoastere permis de conducere

Buna ziua!
Un permis de conducere emis in Spania pentru un cetatean roman este valabil pentru a circula pe drumurile din Romania?
Dar in Uniunea Europeana?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ionutt , utilizator 19:41, 28 Ianuarie 2011
Oriunde in Europa, conform Conventiei europene cu privire la efectele internationale ale interzicerii exercitarii dreptului de a conduce un vehicul cu motor, Bruxelles, 3 iunie 1976.

M-am uitat in Conventia la care faceti referire dar nu cred ca se refera la asa ceva. Aceea se refera la interzicerea exercitarii dreptului de a conduce un vehicul cu motor.
Da, aveti dreptate!

Legea 226/2010 pentru denuntarea Acordului dintre Romania si Spania privind recunoasterea reciproca a permiselor de conducere auto ale cetatenilor romani si spanioli, in scopul preschimbarii


Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 798 din 29 noiembrie 2010

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic
Se denunta Acordul dintre Romania si Spania privind recunoasterea reciproca a permiselor de conducere auto ale cetatenilor romani si spanioli, in scopul preschimbarii, semnat la Bucuresti la 1 septembrie 2004, ratificat prin Legea nr. 8/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 180 din 2 martie 2005.


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
Am vazut si eu Legea prin care se denunta acordul dintre Romania si Spania si asa am crezut si eu initial. Numai ca in expunerea de motive la aceasta lege se spune:
"Urmare aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, in materia permiselor de conducere se aplica Directiva Consiliului 91/439/CEE din 29 iulie 2009 privind permisele de conducere, modificata prin...
Normele de drept comunitar aplicandu-se cu prioritate fata de normele de drept national, conduc la existenta unei duble reglementari in acelasi domeniu, atat pe teritoriul Romaniei cat si al Spaniei. Prioritatea aplicarii directivelor comunitare fata de dreptul intern, a fost consacrata prin jurisprudenta Curtii de Justie....
Art. 1 alin. 2 al Directivei 91/439/CEE privind permisele de conducere prevede faptul ca, permisele de conducere emise de statele membre se recunosc reciproc. In consecinta, pentru asigurarea respectarii principiului preeminentei dreptului comunitar, este necesara incetarea validitatii acestui acord."
(si semneaza prim-ministru Emil Boc - dar oare se pricepe dl. Boc la drept? are oare vreo tangenta cu dreptul? - binenteles in afara numeroaselor diplome obtinute).
Pana aici toate bune si frumoase numai ca eu stiu ca o Directiva se adreseaza unui stat membru UE care este obligat sa o transpuna intr-un anumit termen (in cazul de fata termenul este 19 ian. 2013). De aici apare problema daca toate statele au transpus deja aceasta Directiva. Sau directiva are efecte de la data intrarii in vigoare, chiar inainte de transpunere?
Eu nu stiu de vreo lege prin care Romania sa se fi transpus aceasta Directiva.
Probabil ca in instanta ar fi sanse de a se combate o eventuala amenda, bazandu-ne pe textul directivei.
Oricum o amenda niciodata nu este de dorit si de aceea doream sa stiu sigur.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preschimbare permis auto spaniol în permis românesc. cum se procedează dacă mi-a fost furat? Ciprinica10 Ciprinica10 Vreau sa mi preschimb permisul auto din spaniol în romanesc dar mi-a fost furat. Ce pot face? (vezi toată discuția)
Am permisul pe anglia dar l-am pierdut Florea Cătălin Nicolae Florea Cătălin Nicolae Am permisul pe Anglia dar l-am pierdut pot sa îl preschimb in România??? Sau trebuie obligatoriu sa ma duc în uk (vezi toată discuția)
Prevedere legala - directiva europeana netranspusa in legislatia din romania. crispi crispi Buna ziua. Exista o prevedere legala care sa ma oblige sa folosesc ca baza intr-un document o directiva europeana care nu a fost transpusa in legislatia din ... (vezi toată discuția)