avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza fidelitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza fidelitate

Ma poate ajuta cineva cu o detaliere a acestei clauze?
Trebuie sa semnez un act in care este mentionata si nu stiu exact ce inseamna.
Din ce am citit in codul muncii nu are legatura cu clauza de neconcurenta sau confidentialitate, dar nici nu explica exact ce nu am voie sa fac.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: the godfather , utilizator 19:24, 29 Ianuarie 2011
Parerea mea este ca aceasta clauza este o obligatie dependenta de durata c.i.m.
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:

Parerea mea este ca aceasta clauza este o obligatie dependenta de durata c.i.m.

Da...exprimarea mea juridica nu este una perfecta pentru ca nu am cunostiinte in acest domeniu.
Ca sa concluzionam, daca semnez acest act aditional (ce contine obligatia de fidelizate) atata timp cand lucrez la societate am obligatia de confidentialitate si neconcurenta.Fiind vorba despre un post pe o perioada neterminata, desfacerea c.i.m se va face prin acordul partilor, moment in care obligatia de fidelitate va deveni nula.
Corect?
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
alienware, utilizator
Indiferent de modalitatea de incetare a contractului, fie prin demisie, fie prin comun acord, fie de drept sau prin concediere, obligatia de fidelitate isi inceteaza efectele de la data incetarii contractului de munca. Ea nu poate subzista dincolo de acest prag. INSA, daca in contractul individual de munca se prevede o clauza de neconcurenta sau o clauza de confidentialitate (stipulatii contractuale care isi produc efectele dupa incetarea contractului de munca) acestea vor trebui respectate in masura in care se incadreaza in limitele legii. Ele sunt clauze oneroase, deci in schimbul asumarii unor asemenea obligatii fostul angajator este obligat sa va plateasca indemnizatii specifice (la clauza de confidentialite in actuala forma a Codului Muncii, indemnizatia nu este obligatorie insa in proiectul de modificare s-a propus varianta ca ea sa opereze in felul descris mai sus).
Obligatia de fidelitate este inerenta oricarui contract de munca. Daca angajatorul a ales sa stipuleze in CIM aceasta obligatie sub forma unei „clauze de fidelitate” a facut o alegere superflua. Daca clauza stipuleaza doar faptul ca salariatul este tinut de o obligatie de fidelitate in exercitarea atributiilor de serviciu, atunci e pur si simplu o reiterare a art. 39 alin. 2 lit. d . S-ar putea ca angajatorul sa fi concretizat obligatia prin determinarea exacta a comportamentelor pe care trebuie sa le respectati, drept pe care il are. Dumneavoastra cunoasteti exact termenii in care s-a redactat contractul. Dar repet, clauza ia sfarsit odata cu contractul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011
the godfather, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de fidelitate suciu_diana suciu_diana Buna ziua, poate clauza de fidelitata stipulata de Codul Muncii, ca si obligatie a angajatului, sa fie interpretata ca si [b]clauza de incompatibilitate a ... (vezi toată discuția)
Clauza de fidelitate - clauza de confidentialitate dan.dan dan.dan Buna seara, Din cate stiu, clauza de fidelitate este valabila doar daca ii acord o suma de bani in plus la salariu angajatului respectiv. Se aplica aceeasi ... (vezi toată discuția)
Legalitate clauza fidelitate cristinafo cristinafo Bună ziua. Am un contract de munca semnat în 2009 prin care ca și activitate concurenta am acceptarea de oferte de munca concurente angajatorului pe ... (vezi toată discuția)