avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii cum calculez salar si plata concediu?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

cum calculez salar si plata concediu?

un angajat a beneficiat de 7 zile concediu de odihna pe luna ianuarie, tot ianuarie a lucrat 192 de ore, angajatul lucreaza pe ture de noapte cate 12 ore intr-un schimb , inclusiv sambata si duminica noaptea asa s-a adunat cele 192 de ore lucrate, pentru ca angajatul lucreaza o saptamana in fiecare noapte si o saptamana este liber, concediul si l-a efectuat in sapataman lui libera.
salarul de incaadrare este de 1000 ron la care se calculeaza 25% spor de noapte pt orele lucrate in intervalul de 22.00- 06.00.
Acum salariatul are orele in intregime lucrate pe luna ianuarie dar figureaza si cu 7 zile de concediu de odihna.
La salar aferent lunii mai am de platit si concediu?
Cum apare pe statul de plata? Se poate plati legal?
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 15:43, 28 Ianuarie 2011
Aceasta calculatie de salar are 2 probleme:
1. Avand in vedere faptul ca angajatul a lucrat 192 ore, trebuie platite 24 ore suplimentare (192-168). Prin urmare rezulta un salar brut de 1571 RON (fara plata concediului de odihna) la care trebuie adaugate si sporurile de sambata/duminica aferente
2. NU se poate plati CO in saptamana libera intrucat nu este efectuat (este interzis de codul muncii sa se plateasca CO neefectuat.
Este aceeasi situatie in care as plati CO in cazul unui program de lucru normal (luni - vineri) in zilele de sambata si duminica ceea ce este interzis intrucat atat saptamana libera conform programului de lucru este considerata perioada de repaus saptamanal.
Va multumesc pentru raspuns.
Problema este ca angajatul a avut cerere de concediu care a fost semnata si si-a efectuat si orele de lucru,si acum normal ca imi va cere banii.7 zile a fost pontat in concediu si restul zilelor s-a facut pontaj de 11 ore/zi deci in total 176 ore.Am pontat 11 ore in loc de 12 , 1 ora considerand pauza de masa.
As mai avea o intrebare, firma nu plateste spor pt sambata si duminica, angajatul vrea sa depuna o sesizare la ITM, si nu are pauza de masa chiar daca este pontat cu o ora mai putin, adica nu i s-a comunicat la ce ora are pauza de masa.
Daca merge la ITM cu o sesizare pt neplata sporului de wekend si neavand ora de pauza oficiala si nu este platit pt ora respectiva de lucru e posibil sa fim sanctionati ca firma?
Ultima modificare: Vineri, 28 Ianuarie 2011
papic, utilizator
legat de pauza de masa:
Programul pauzelor de masa trebuie sa apara in ROI al societatii si se considera adus la cunostinta. Problema care se pune intradevar daca acesta benficiaza de pauza de masa sau nu. In cazul unei reclamatii sau proces cade in sarcina angajatorulu sa dovedeasca daca angajatul beneficiaza sau nu de pauza de masa.

spor de sambata/duminica
Acesta este obligatoriu si trebuie stabilit prin contractul colectiv de munca sau prin cel individual (nu are limita nici minima nici maxima ;) )
In cazul unei reclamatii poate primi plata acestor drepturi pe ultimilor 3 ani. Tot in seama angajatorului cade dovedirea platii sau a inexistentei drepturilor respective (ex daca a beneficiat de pauza de masa adica nu a fost obligat sa munceasca 12 ore pe zi atunci nu are dreptul la banii respectivi)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drept de plata mi se cuvine la orele suplimentare raport salariu brut-program de lucru,orele 7°° - 20 °° nameno nameno Am lucrat In cadrul unei soc. de constructii cu,contract de munca din prima zi de angajare de la data 10.06.2014-04.07.2014 .Contractul a fost Incheiat pe ... (vezi toată discuția)
Foaia de prezenta - nereguli ramy84 ramy84 Societatea unde imi desfasor activitatea a avut un control de al ITM, in urma caruia s-au instituit niste masuri de urmat. Una dintre aceste masuri este ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare costat costat Buna ziua, Lucrez intr-o firma care isi desfasoara activitatea de productie de luni ora 07:00 pana sambata 07:00. Programul meu de lucru e de luni pana ... (vezi toată discuția)