avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare executare despagubiri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare executare despagubiri

Am si eu o intrebare, mai intai un scurt istoric.
Am dat in judecata o firma pe legea 85/1992 si decretul lege 61/1990, in vederea cumpararii unei locuinte in conditiile legilor mai sus mentionate, eu am pierdut, impreuna cu alti 60 de vecini, dar 6 dintre noi au casigat la diferite instante din tara , in urma suspendarii procesului, la Cta, si formuland o cerere de stramutare catre inalta curte ,in alte localitati. Sunt multe care nu le inteleg, din 70 de cereri de stramutare identice doar cu nume si semnaturi diferite inalta curte doar 6 a binevoit sa admita.
In fine am pierdut, am fost executat, am formulat plangere la cedo, mia venit 3500 lei de platit, cheltuieli de judecata si de executare, banii se pot recupera in trei ani din cate stiu, de catre parat, problema e ca domnul cu pricina , adica patronul firmei respective, m-a amenintat intr un ziar local, ca imi va cere 12000 lei despagubiri , deoarece pe o perioada de 5 ani, perioada procesului, el nu a putut sa inchirieze locuinta deoarece eu am ocupat o abuziv.
si acum urmeaza intrebarea:
Poate sa imi ceara acesti bani? Eu zic ca nu e vina mea ca procesul a durat 5 ani,ci a sistemului judiciar din romania.
Si ar mai fi o intrebare:
Dupa cat timp poate sa ma dea in judecata sa imi ceara acesti bani,si care ar fi puncul de referinta: decizia curtii de apel? contestatii in anulare? executare apropriuzisa.
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: ContSters188505 , utilizator 20:53, 28 Ianuarie 2011
Poate solciita despagubiri pentru lipsa de folosinta .Culpa este a dvs. ca nu ati eliberat spatiul stiind ca il ocupati fara drept. Se va efectua o expertiza de evaluare a pagubei la pretul chiriilor din zona in perioada respectiva.Termenul este de 3 ani de la ramanerea def. a sentintei prin care el a castigat procesul.
Va multumesc ptr. raspuns ! Intre timp am aflat de prescriptia extintiva, si de termenul de 3 ani, problema este ca eu nu am ocupat spatiul "fara drept",
am detinut un contract de inchiriere, care a expirat in perioada procesului.
Proprietarul, ptr. a ma forta sa parasesc imobilul, a marit chiria abuziv de la 120 lei la 320 lei in anul 2005. Din acel moment am refuzat sa mai platesc noua chirie, care am contestat o in instanta, proces ce a mai durat vreo 2 ani, si solutionandu se in favoarea lui. Totodata el a refuzat sa mai prelungim contractul de inchiriere!!
In hotararea in care eu am pierdut, mentinuta si de curtea de apel la data de 1 martie 2010 zice asa:
Obliga reclamantul la plata sumei de 404, reprezentand contravaloarea chiriei ptr. lunile sept. si oct. 2005. si plata cheltuielilor de judecata.

Art 8. din Decretul nr. 167 din 10 aprilie1958 privitor la prescriptia extinctiva, spune ca:
(1) Prescriptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita, incepe sa curga de la data cind pagubitul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca, atit paguba cit si pe cel care raspunde de ea.

Acum va intreb, termenul nu incepe la data in care eu am incetat sa mai platesc chiria? Adica noiembrie 2005? El nu a observat ca din noiembrie eu nu mai platesc chiria? Nu trebuia sa deschida un alt proces referitor la aceasta speta, atunci noiembrie , decembrie 2005 sau lunile urmatoare dar nu mai mult de nu stiu cat?
Va multumesc !!!
Ultima modificare: Vineri, 28 Ianuarie 2011
ContSters188505, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia extintiva - intrebare ContSters188505 ContSters188505 Am si eu 2 intrebari, mai intai un scurt istoric. Am dat in judecata o firma pe legea 85/1992 si decretul lege 61/1990, in vederea cumpararii unei locuinte in ... (vezi toată discuția)
Executare, despagubiri ContSters188505 ContSters188505 Am si eu o intrebare, mai intai un scurt istoric. Am dat in judecata o firma pe legea 85/1992 si decretul lege 61/1990, in vederea cumpararii unei locuinte in ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu pinteamihail pinteamihail Buna ziua.in 2005 am facut un imprumut de 8400 lei. Am platit ratele circa doi ani jumate apoi am devenit somer. La amenintarile telefonice am raspuns ca voi ... (vezi toată discuția)