avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se poae face? mostenire teren, dar o parte din el ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se poae face? mostenire teren, dar o parte din el ocupat de case din perioada comunismului

Buna ziua!
Dupa decesul bunicului mama mea a mostenit un teren intravilan de 1,17 ha. Pt aceasta suprata detinea bunicul meu titlu de proprietate, dar de fapt teren liber este doar 0,70 ha, restul fiind ocupat de case construite in perioada comunista. In perioad comunismului terenul fiindu-i luat bunicului meu si folosit de o persoana straina, care intre timp a vandut cele 0,47 ha pe care se afla casele. Bunicul neavand posibilitatea financiara de a-si cere drepturile lucrurile au ramas asa. Acum cei care au case pe cele 0,47 ha ( vreo 7 case) o cheama pe mama in judecata dorind sa dobandeasca dreptul de proprietate invocand uzucapiunea.
Chiar nu se mai poate face nimic pentru a recupera cele 0,47 ha sau pentrua fi despagubiti??? Ar trebui sa ne adresam primariei careau dat probabil avizde construire pe acel teren sau ce sa facem?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: maria_R , utilizator 18:46, 5 Februarie 2011
De cand este titlul bunicului, din ce an? e titlu emis in baza legii 18/1991 sau este un act de proprietate mai vechi?
In certificatul de mostenitor al mamei ce suprafata figureaza? 1,17 sau 0,70 ha?
Cum a fost preluat terenul bunicului in perioada comunista?
Titlui de proprietate s-a eliberat anul 2007 in urma cererii pe care a fcut-obuniculmeu in 1990. In certificatul de mostenitor figureaza suprafata de 1,17 ha (si se specifica faptul ca 0,70 ha este intabulat la cartea funciara pe numele mamei mele si restul de 0,47 ha ramane pe numele vechiului proprietar la cartea funciara adica bunicul ). In periada comunista cand s-a infiintat CAP-ul toate terenurile de peraza localitaii noastre au intrat in colectiv, iar terenul acesta de 1,17 ha era pe raza unei localitati vecine, iar bunicul meu nu a mai avut dreptul sa-l foloseasca. Dupa revolutie cand fiecare a revenit la proprietatile lui, bunicul a revenit si el la acest teren dar nu mai era liber tot.
Va rog frumos sa ma ajutati cu o parere despre situatia prezentata mai sus!
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune daniel2d daniel2d buna seara. pe scurt problema mea este urmatoarea: -mama mea are un titlu comun de proprietate cu un frate, decedat din pacate, in suprafata de aprox. 2,5ha ... (vezi toată discuția)
Acte proprietate teren mihay78 mihay78 Detin un teren pentru care s-a eliberat titlu de proprietate conform Legii nr.18/1991 pe numele bunicului decedat pentru suprafata de 3,5 ha;ulterior un expert ... (vezi toată discuția)
Legea lupu mante23 mante23 Buna ziua, As avea o intrebare. Imediat dupa aparitia Legii Lupu, unchiul mamei mele a solicitat punerea in posesie pentru un teren intravilan+ casa bunicii ... (vezi toată discuția)