avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale AGA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

AGA

As dori sa va intreb care sunt pasii care trebuie urmati pentru constituirea unei Asociatii Generale a Actionarilor (sau o forma de asociatie echivalenta) pentru firma.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 23:16, 29 Ianuarie 2011
V-ati referit probabil la Adunarea generala a actionarilor.
Daca firma este o SRL cerintele legii sunt cele simple privind tinerea unei ssedinte, consemnarea celor discutate intr-un proces verbal si redactarea unei hotarari a dunarii generale.
Daca firma este o Societate pe Actiuni, atunci sunt incidente prevederile Legii societatii comerciale: [EDITAT - nu foloseste nimanui un pasaj enorm copiat din lege]
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator
INTREBARE:

As dori sa va intreb care sunt pasii care trebuie urmati pentru constituirea unei Asociatii Generale a Actionarilor (sau o forma de asociatie echivalenta) pentru firma.

RASPUNS:
AGA este constituita din toti actionarii unui SA, adica prin insusi ACTUL CONSTITUTIV, toti actionarii formeaza AGA unei societati pe actiuni.
CONLCUZIE:
- odata infiintat un SA nu mai trebuie sa urmati alti pasi pentru a consitui o AGA.
- AGA se convoaca in conditiile Legii nr.31/1990 rep.
- in sedinte ordinare (de regula cele de aprobare a situatiilor financiare (= bilantului)), aceste sedinte se mai numesc si AGOA = adunarea generala ordinara a actionarilor
- si in sedinte extraordinare ( cum ar fi pentru majorarea capitaluilui social, schimbare sediu, dizolvare, lichidare etc) se mai numesc si AGEA = adunarea generala extraordinara a actionarilor

- orice actionar indiferent ca a participat sau nu la o sedinta AGOA sau AGEA o poate contesta in temeiul Legii nr.31/1990 rep.
- deciziile in AGOA se iau cu majoritatea voturilor exprimate in prezenta a cel putin 1/4 din numarul total de drepturi de vot;
- deciziile AGEA se iau cu majoritatea voturilor prezente si reprezentate in prezenta 1/4 (la prima convocare) respectiv 1/5 (la a doua convocare din numarul total de drepturi de vot;
- pentru AGEA care : reduc/majoreaza capitalul social;schimba forma juridica; propun fuziune, divizare, dizolvare, hotararile s eiau cu cel putin 2/3 drepturile de vot detinute de actionarii prezenti sau reprezentati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inactivitatea administratorul roman si numirea lichidator Alvaro Liniers Alvaro Liniers O firma cu 3 administratori care la randul sau sunt si asociati. Uno este obligator sa semneze -cel roman- si mai sunt doi care alternativ trebuie semnatura ... (vezi toată discuția)
Aga extraordinara curier curier ce valabilitate are o hotarare aga extraordinara in situatia in care in actul constitutiv se precizeaza foarte clar ca subiectul care a facut obiectul acestei ... (vezi toată discuția)
Vot in aga artimon artimon Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca este reglementat prin lege dreptul de -un vot pe actiune in cadru AGA sau actionarul si votul in cadru AGA. Va ... (vezi toată discuția)